Wykonanie
Pamiętacie
dżem bananowy ?Robiłam go z myślą o tym torcie.Nadałam mu nazwę
kawowo-
bananowy,ale wyraźnie czuć tu także moją ulubioną masę z nutellą.Jak wszystkie
torty wymaga sporo pracy,jednak poszczególne elementy są dosyć prostedo wykonania i każdy powinien sobie z nimi poradzić.Ciasto na wyjątkowe okazje, bardzo kremowe, ale lekkie i niezbyt słodkie.2
Składniki:
biszkopt5
jajek1 szkl.
cukru1/2 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl.
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao2 łyżeczki
octu1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa czekoladowa2
żółtka2 szklanki
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
cukru2 kopiaste łyżki nutelli200 g
masła w temperaturze pokojowejkieliszek
likieru czekoladowego (opcjonalnie)masa kawowa375 g
serka mascarpone180 ml
śmietanki 30%2 łyżeczki
kawy rozpuszczone w 3 łyżeczkach gorącej
wody2 łyżki
likieru kawowego (opcjonalnie)3 łyżki
cukru pudruponadto:2 małe słoiczki
dżemu bananowego ( można zastąpić świeżymi
bananami )podłużne
biszkopty ( 120 g )nasączenie ( szklanka mocnej
kawy + 1/2 szklanki
likieru Baileys )
Sposób wykonania:Przygotować
biszkopt :
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać
cukier. Wbić po jednym
żółtku, cały czas miksując.
Mąki i
kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać wszystko szpatułką. Dodać
proszek do pieczenia i
ocet. Wymieszać ponownie.Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków niczym nie smarować i nie wykładać. Wylać i wyrównać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w temp. 160 C
Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.Masa czekoladowa :
Żółtka,
cukier i obie
mąki zmiksować ze szklanką
mleka. Pozostałe
mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować.
Budyń przykryć i wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać
budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i ewentualnie
likier i dobrze wymieszać.Masa kawowa : Wszystkie składniki dobrze schłodzone umieścić w głębokim naczyniu i ubijać jak
śmietanę, do wyraźnego zgęstnienia.Pierwszy blat
biszkoptu nasączyć mieszanką
kawy i
likieru. Grubo posmarować
dżemem bananowym. Wyłożyć połowę masy czekoladowej.
Biszkopty maczać w ponczu i układać na
masie. Na nie wyłożyć drugą część masy czekoladowej.Drugi
biszkopt położyć na
masie czekoladowej, lekko docisnąć, nasączyć ponczem, grubo posmarować
dżemem bananowym. Wyłożyć połowę masy kawowej. Drugą połową masy obłożyć boki toru. Dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.Przechowywać w lodówce.Smacznego :)