Wykonanie
To ciasto zachwyciło mnie jakiś czas temu swoim wyglądem,a kiedy na liście składników znalazłam poncz
kawowy,wiedziałam, że kiedyś zagości na moim blogu.Gorąco polecam miłośnikom
czekoladowo-
kawowych smaków,choć pracy przy nim nie mało, to z pewnością rekompensatą jest to, jak prezentuje się na
stole.
Składniki:Ciasto jasne:6
białek1 szklanka i 2 łyżki
cukru1 szklanka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
octu1/3 szklanki
oleju rzepakowegoCiasto ciemne:6
żółtek2
jajka6 łyżek
cukru4 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
kakao1 łyżka
proszku do pieczenia1/3 szklanki
oleju rzepakowegoPolewa:50 ml
śmietany kremówki1 łyżka
masła100 g nutelliPonadto:2
galaretki ( u mnie niebieska i turkusowa )szklanka ponczu (zaparzona
kawa + 30 ml
likieru kawowego)1 opakowanie
biszkoptówmasa karpatkowa
Sposób wykonania:Przygotować ciasto białe :
Białka ubić na sztywno z
cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Można mikserem na małych obrotach.Ciasto ciemne :
Żółtka i
jajka ubić z
cukrem do białości. Dodać przesianą
mąkę,
kakao i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.Dno blachy o wymiarach 35x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wylewać ciasto ciemne i jasne. Delikatnie przemieszać widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika (170C) i piec ok. 40 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.Przygotować napar. Wystudzić.Według przepisu na opakowaniu przygotować masę karpatkową.
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra
wody i odstawić do lekkiego stężenia.Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Na dolną część ciasta wyłożyć 1/2 część masy.
Biszkopty moczyć krótko w ponczu i układać na
masie.tężejącą
galaretkę wlewać w wolne miejsca
między biszkoptami. Wyłożyć pozostałą część masy.Całość przykryć drugim kawałkiem ciasta.Przygotować polewę ( wszystkie składniki podgrzać do połączenia ) i polać nią ciasto. Posypać krokantem.Odstawić na 2 godziny do lodówki.Smacznego :)
Moja inspiracja Tu