Wykonanie
Ciasto bajecznie kolorowe prawie jak Carska Rosja. Ciekawe czy pomysłodawca ciasta nazywając je Oczy Carycy, miał na myśli Cesarzową Katarzynę, czy nazwa związana jest z kimś lub czymś innym. Zawsze gdy słyszę słowa Caryca przed oczami widzę właśnie Carycę Katarzynę.Ciasto najładniej prezentuje się z
zieloną galaretką, niestety zapomniałam kupić zielną i zmuszona byłam podmienić na czerwoną.
SKŁADNIKICiasto jasne:6
białek0,5 szklanki
cukru1 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
octu1/3 szklanki
olejuCiasto ciemne:6
żółtek2
jajka6 łyżek
cukru4 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1/3 szklanki
olejuKrem budyniowy domowej robotyLub krem na budyniach1 i 3/4 szklanki
mleka1
budyń śmietankowy bez
cukru2 łyżki
cukru1
cukier waniliowy250 g
masłaDodatkowo:2
galaretki zielonepaczka okrągłych
biszkoptów 180gNapar do
biszkoptów:1 łyżeczka kopiasta
kawy3/4 szklanki wrzątku1 łyżeczka
cukruPolewaSPOSÓB PRZYGOTOWANIACiasto jasne:
Białka ubijamy na sztywno z
cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.Ciasto ciemne:
Żółtka z
jajkami ucieramy z
cukrem do białości. Dodajemy
olej oraz
mąkę wymieszaną uprzednio z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią na przemian jasne i ciemne ciasto. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto widelcem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 30-35 minut. Studzimy.Krem:1 i 1/3 szklanki
mleka zagotowujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym. W połowie szklanki rozpuszczamy
budyń. Dodajemy do gotującego się
mleka. Studzimy.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Do
masła dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu ciągle miksując.
Kawę parzymy w 3/4 szklanki wrzątku, Dodajemy
cukier, mieszamy i studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku. Zostawiamy do wystudzenia i stężenia.Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki. Na jedną część wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy
biszkopty delikatnie nasączone
kawą.
Między biszkopty wykładamy mocno tężejącą
galaretkę. Na
galaretkę wykładamy pozostały krem i przykrywamy go drugim plackiem. Wierzch polać polewą . Schładzamy w lodówce.