ßßß
Ciasto bajecznie kolorowe prawie jak Carska Rosja. Ciekawe czy pomysłodawca ciasta nazywając je Oczy Carycy, miał na myśli Cesarzową Katarzynę, czy nazwa związana jest z kimś lub czymś innym. Zawsze gdy słyszę słowa Caryca przed oczami widzę właśnie Carycę Katarzynę.Ciasto najładniej prezentuje się z zieloną galaretką, niestety zapomniałam kupić zielną i zmuszona byłam podmienić na czerwoną.
SKŁADNIKICiasto jasne:6 białek0,5 szklanki cukru1 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka octu1/3 szklanki olejuCiasto ciemne:6 żółtek2 jajka6 łyżek cukru4 łyżki mąki pszennej1 łyżka proszku do pieczenia2 łyżki kakao1/3 szklanki olejuKrem budyniowy domowej robotyLub krem na budyniach1 i 3/4 szklanki mleka1 budyń śmietankowy bez cukru2 łyżki cukru1 cukier waniliowy250 g masłaDodatkowo:2 galaretki zielonepaczka okrągłych biszkoptów 180gNapar do biszkoptów:1 łyżeczka kopiasta kawy3/4 szklanki wrzątku1 łyżeczka cukruPolewaSPOSÓB PRZYGOTOWANIACiasto jasne:Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.Ciasto ciemne:Żółtka z jajkami ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią na przemian jasne i ciemne ciasto. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto widelcem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 30-35 minut. Studzimy.Krem:1 i 1/3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń. Dodajemy do gotującego się mleka. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Do masła dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu ciągle miksując.Kawę parzymy w 3/4 szklanki wrzątku, Dodajemy cukier, mieszamy i studzimy.Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku. Zostawiamy do wystudzenia i stężenia.Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki. Na jedną część wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wykładamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy pozostały krem i przykrywamy go drugim plackiem. Wierzch polać polewą . Schładzamy w lodówce.