Wykonanie
Wracam po dłuższej przerwie i witam Was serdecznie z
ciastem o przewrotnej nazwie. Nie wiem, co takiego ma ono wspólnego z oczami carycy, ale wiem za to, że jest bardzo ciekawe. Wymaga trochę pracy, ale myślę, że jeśli się ją odpowiednio rozłoży, nie zajmie zbyt dużo czasu. Ciasto jest bardzo smaczne, ja zmniejszyłam ilość
cukru, bo wydawało mi się, że było go dużo za dużo ;) I następnym razem zrobiłabym inny krem, bo ten się trochę rozjeżdżał.Przepis z tego bloga, podaję z moimi drobnymi zmianami.Ciasto jasne6
białek1 szklanka
cukru1 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżkę
octu1/3 szklanki
olejuCiasto ciemne6
żółtek2
jajka4 łyżki
cukru4 łyżki
mąki pszennej1 łyżkę
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1/3 szklanki
olejuKrem budyniowy1 i 3/4 szklanki
mlekabudyń śmietankowy bez
cukru2 łyżki
cukru1
cukier waniliowy (16 g)1 kostkę miękkiego
masłaPolewa (pominęłam)125 g
masła lub
margaryny1/2 szklanki
cukru pudru3-4 łyżki
kakao3-4 łyżki
mlekaDodatkowo200 ml mocnej
kawy1 paczka okrągłych
biszkoptów2
zielone galaretki500 ml
wodyCiasto jasne:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli, dodać
cukier i ubijać do momentu aż piana będzie lśniąca. Dodać przesianą
mąkę,
ocet oraz
olej i delikatnie wszystko wymieszać.Ciasto ciemne:
Żółtka i
jajka utrzeć z
cukrem do białości. Na przemian dodawać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao oraz
olej. Dokładnie wymieszać.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przekładać na nią na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie wymieszać widelcem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 35 minut. Następnie wystudzić i przekroić na dwa placki.Krem budyniowy:
Budyń ugotować w 1 i 3/4 szklanki
mleka, dodać
cukier i
cukier waniliowy. Miękkie
masło utrzeć na puch, następnie dalej ucierając dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.
Kawę zaparzyć, lekko osłodzić i wystudzić.
Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku, wystudzić.Na jedną część ciasta wyłożyć połowę kremu, na nim ułożyć
biszkopty namoczone w
kawie. Na to wylać tężejącą
galaretkę. Gdy
galaretka całkowicie stężeje, wyłożyć na wierzch pozostałą część kremu i przykryć drugim plackiem. Schłodzić ciasto w lodówce.
Ewka