ßßß
ciasto jasne:6 białek1,5 szklanki cukru1 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka octu1/3 szklanki olejuciasto ciemne:6 żółtek2 całe jajka6 łyżek cukru4 łyżki mąki pszennej tortowej1 łyżka proszku do pieczenia2 łyżki kakao1/3 szklanki olejuKrem budyniowy:1 3/4 szklanki mlekabudyń śmietankowy bez cukru (taki na 0,5 litra mleka)3 łyżki cukru1 łyżka cukru waniliowego200 gramów miękkiego masładodatkowo: 2 zielone galaretki (dałam agrestowe) + 0,5 litra wrzątkuokoło 150 gramów okrągłych biszkoptównapar do nasączania biszkoptów:3/4 szklanki letniej wody + 1 kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( w wersji dla dzieci, biszkopty nasączałam kakao)polewa czekoladowadowolna dekoracjaCiasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie zmiksować na średnich obrotach.Ciasto ciemne: żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wysmarować tłuszczem i posypać kaszą manną. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.Ciasto przekroić na dwa blaty.
Teraz gotujemy budyń.1 szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałym (czyli w 3/4 szklanki),mieszamy dokładnie budyń, cukier i cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy jak normalny budyń, masę studzimy, następnie miksujemy blenderem z masłem na idealnie jednolitą masę.Połową masy smarujemy spód ciasta.
Przygotowujemy sobie napar z kawy, ma być w temperaturze pokojowej, następnie na 1 sekundę maczamy w nim biszkopty i układamy na cieście.
Galaretki wsypujemy do 0,5 litra wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy, np na balkon dopóki galaretka nie nabierze takiej konsystencji:
Potem tężejącą galaretką uzupełniamy luki między biszkoptami, a jak nam zostanie to i wykładamy ją na biszkopty, co ma się zmarnować, ciasto wstawiamy do lodówki, dopóki galaretka całkiem nie stężeje.
Kiedy galaretka jest już w stanie stałym, na niej rozsmarowujemy drugą część kremu budyniowego, wygładzamy powierzchnię, przykrywamy wierzchnią częścią ciasta, leciuteńko dociskamy.
Przygotowujemy polewę . Polewamy nią ciasto, dowolnie dekorujemy i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.