ßßß Cookit - przepis na Oczy carycy - instrukcja

Oczy carycy - instrukcja

nazwa

Wykonanie

Bardzo dekoracyjne, przepyszne ciasto, które dla mnie jest tortem. Robi się je łatwo i przyjemnie, bardzo polecam !
ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
ciasto ciemne:
6 żółtek
2 całe jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Krem budyniowy:
1 3/4 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru (taki na 0,5 litra mleka)
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
200 gramów miękkiego masła
dodatkowo: 2 zielone galaretki (dałam agrestowe) + 0,5 litra wrzątku
około 150 gramów okrągłych biszkoptów
napar do nasączania biszkoptów:
3/4 szklanki letniej wody + 1 kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( w wersji dla dzieci, biszkopty nasączałam kakao)
polewa czekoladowa
dowolna dekoracja
Ciasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie zmiksować na średnich obrotach.
Ciasto ciemne: żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wysmarować tłuszczem i posypać kaszą manną. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.
Ciasto przekroić na dwa blaty.
Teraz gotujemy budyń.
1 szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałym (czyli w 3/4 szklanki),
mieszamy dokładnie budyń, cukier i cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy jak normalny budyń, masę studzimy, następnie miksujemy blenderem z masłem na idealnie jednolitą masę.
Połową masy smarujemy spód ciasta.
Przygotowujemy sobie napar z kawy, ma być w temperaturze pokojowej, następnie na 1 sekundę maczamy w nim biszkopty i układamy na cieście.
Galaretki wsypujemy do 0,5 litra wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy, np na balkon dopóki galaretka nie nabierze takiej konsystencji:
Potem tężejącą galaretką uzupełniamy luki między biszkoptami, a jak nam zostanie to i wykładamy ją na biszkopty, co ma się zmarnować, ciasto wstawiamy do lodówki, dopóki galaretka całkiem nie stężeje.
Kiedy galaretka jest już w stanie stałym, na niej rozsmarowujemy drugą część kremu budyniowego, wygładzamy powierzchnię, przykrywamy wierzchnią częścią ciasta, leciuteńko dociskamy.
Przygotowujemy polewę . Polewamy nią ciasto, dowolnie dekorujemy i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/12/oczy-carycy-instrukcja.html