Wykonanie
Bardzo dekoracyjne, przepyszne ciasto, które dla mnie jest
tortem. Robi się je łatwo i przyjemnie, bardzo polecam !
ciasto jasne:6
białek1,5 szklanki
cukru1 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
octu1/3 szklanki
olejuciasto ciemne:6
żółtek2 całe
jajka6 łyżek
cukru4 łyżki
mąki pszennej tortowej1 łyżka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1/3 szklanki
olejuKrem budyniowy:1 3/4 szklanki
mlekabudyń śmietankowy bez
cukru (taki na 0,5 litra
mleka)3 łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego200 gramów miękkiego
masładodatkowo: 2
zielone galaretki (dałam
agrestowe) + 0,5 litra wrzątkuokoło 150 gramów okrągłych
biszkoptównapar do nasączania
biszkoptów:3/4 szklanki letniej
wody + 1 kopiasta łyżeczka
kawy rozpuszczalnej ( w wersji dla dzieci,
biszkopty nasączałam
kakao)
polewa czekoladowadowolna dekoracjaCiasto jasne:
białka ubić na sztywno z
cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie zmiksować na średnich obrotach.Ciasto ciemne:
żółtka z
jajkami utrzeć z
cukrem do białości. Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
kakao i
olej. Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wysmarować tłuszczem i posypać
kaszą manną. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.Ciasto przekroić na dwa blaty.
Teraz gotujemy
budyń.1 szklankę
mleka zagotowujemy, w pozostałym (czyli w 3/4 szklanki),mieszamy dokładnie
budyń,
cukier i
cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego się
mleka i gotujemy jak normalny
budyń, masę studzimy, następnie miksujemy blenderem z
masłem na idealnie jednolitą masę.Połową masy smarujemy spód ciasta.
Przygotowujemy sobie napar z
kawy, ma być w temperaturze pokojowej, następnie na 1 sekundę maczamy w nim
biszkopty i układamy na cieście.
Galaretki wsypujemy do 0,5 litra wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy, np na balkon dopóki
galaretka nie nabierze takiej konsystencji:
Potem tężejącą
galaretką uzupełniamy luki
między biszkoptami, a jak nam zostanie to i wykładamy ją na
biszkopty, co ma się zmarnować, ciasto wstawiamy do lodówki, dopóki
galaretka całkiem nie stężeje.
Kiedy
galaretka jest już w stanie stałym, na niej rozsmarowujemy drugą część kremu budyniowego, wygładzamy powierzchnię, przykrywamy wierzchnią częścią ciasta, leciuteńko dociskamy.
Przygotowujemy polewę . Polewamy nią ciasto, dowolnie dekorujemy i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.