ßßß Cookit - przepis na Ciasto Oczy Carycy

Ciasto Oczy Carycy

nazwa

Wykonanie

Ciasto troszkę wymaga pracy, ale fajnie prezentuje się na stole i smakuje bardzo dobrze :)
Przepis jest połączeniem tego znalezionego na blogu " Dania warte grzechu " i " Zjem to " - Polecam :)
ciasto jasne:
6 białek
1 szkl cu kru+2 łyżki
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i ocet. Na koniec wmieszać olej i mąkę. Zmiksować raz jeszcze.
ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Żółtka i jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek. Na koniec dodać olej i zmiksować raz jeszcze.
Blaszkę (23x33) natłuścić i wysypać kaszą manną. Na przemian wylewać ciasto jasne i ciemne (tak jak na zebrę) i przemieszać widelcem niedbale parę razy robiąc esy floresy).
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić a następnie przeciąż wzdłuż na dwa blaty.
Składniki na masę:
1+ 3/4 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią (klik)
200g miękkiego masła
Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Wystudzić (przykryć folią by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć i zmiksować z wystudzonym budyniem.
Zamiast tej możecie tez zrobić typowy krem karpatkowy (klik)
ponadto:
2 galaretki zielone (agrestowe lub miętowe rozpuścić w 500ml wrzątku)
ok. 150g okrągłych biszkoptów
polewa czekoladowa (klik)
płatki migdałów i siekane orzechy do posypania
Składniki na napar:
1/2 szkl wrzątku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
Wszystko wymieszać dokładnie i wystudzić.
W blaszce ułożyć pierwszy blat ciasta. Na nim rozsmarować połowę masy. Na niej układać biszkopty maczane w naparze. W przerwach między biszkoptami wlać mocno tężejącą galaretkę. Gdy zastygnie wyłożyć druga połowę masy i drugi blat ciasta. Na wierzch wylać polewę czekoladową i obsypać płatkami migdałów lub posypką orzechową (klik)
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/12/ciasto-oczy-carycy.html