Ciasto troszkę wymaga pracy, ale fajnie prezentuje się na stole i smakuje bardzo dobrze :)Przepis jest połączeniem tego znalezionego na blogu " Dania warte grzechu " i " Zjem to " - Polecam :)ciasto jasne:6 białek1 szkl cu kru+2 łyżki1 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka octu1/3 szklanki olejuBiałka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i ocet. Na koniec wmieszać olej i mąkę. Zmiksować raz jeszcze.ciasto ciemne:6 żółtek2 jajka6 łyżek cukru4 łyżki mąki pszennej1 łyżka proszku do pieczenia2 łyżki kakao1/3 szklanki olejuŻółtka i jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek. Na koniec dodać olej i zmiksować raz jeszcze.Blaszkę (23x33) natłuścić i wysypać kaszą manną. Na przemian wylewać ciasto jasne i ciemne (tak jak na zebrę) i przemieszać widelcem niedbale parę razy robiąc esy floresy).Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić a następnie przeciąż wzdłuż na dwa blaty.Składniki na masę:1+ 3/4 szklanki mleka1 budyń śmietankowy bez cukru2 łyżki cukru2 łyżeczki cukru z wanilią (klik)200g miękkiego masłaBudyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Wystudzić (przykryć folią by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć i zmiksować z wystudzonym budyniem.Zamiast tej możecie tez zrobić typowy krem karpatkowy (klik)ponadto:2 galaretki zielone (agrestowe lub miętowe rozpuścić w 500ml wrzątku)ok. 150g okrągłych biszkoptówpolewa czekoladowa (klik)płatki migdałów i siekane orzechy do posypaniaSkładniki na napar:1/2 szkl wrzątku2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka cukruWszystko wymieszać dokładnie i wystudzić.W blaszce ułożyć pierwszy blat ciasta. Na nim rozsmarować połowę masy. Na niej układać biszkopty maczane w naparze. W przerwach międzybiszkoptami wlać mocno tężejącą galaretkę. Gdy zastygnie wyłożyć druga połowę masy i drugi blat ciasta. Na wierzch wylać polewę czekoladową i obsypać płatkami migdałów lub posypką orzechową (klik)Smacznego :)