Wykonanie
Dziś Oczy Carycy przerobiona na wersję
tortową. Jak widać prezentuje się bardzo ładnie. Zachęcam do przygotowania.
Składniki na ciasto jasne:6
białek1,5 szklanki
cukru1 szklanka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
octu1/3 szklanki
olejuWykonanie:
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.Składniki na ciasto ciemne:6
żółtek2
jajka6 łyżek
cukru4 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1/3 szklanki
olejuWykonanie:
Żółtka i
jaja utrzeć z
cukrem, do białości, dodać
mąkę, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
kakao i
olej, połączyć.Blaszkę 32x21 cm , wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem.Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 3 blaty.
Biszkopt orzechowy:4
jaja4 łyżki
cukru4 łyżki mielonych
orzechów3 łyżki
bułki tartej1 łyżka
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę. Utrwalić
cukrem i nie przerywając ubijania dodać
żółtka. Do ubitej piany jajecznej dodać
orzechy,
bułkę tarta oraz
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Upiec na tej samej blaszce co ciasto kolorowe.Składniki na krem budyniowy:3,5 szklanki
mleka2 opakowania budyniu
śmietankowego lub
waniliowego ( bez
cukru )4 łyżki
cukru2
cukier waniliowy2 kostki
masłaWykonanie:Z 3,5 szklanki
mleka odlać około 1 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe
mleko zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym, na gotujące wlać
budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny
budyń zmiksować z miękkim
masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.Dodatkowo:2
galaretki zieloneopakowanie okrągłych
biszkoptów ( 180 g )
polewa czekoladowaposiekane
orzechy do posypaniaWykonanie:
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.Do na sączenia
biszkoptów:1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej1/2 szklanki wrzątku1 łyżeczka
cukruWykonanie:
Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić.Przełożenie ciasta:Na jeden blat ciasta wyłożyć 1/4 kremu budyniowego, następnie położyć ciasto
orzechowe, 1/4 kremu druga blat ciasta, 1/4 kremu
biszkopty maczane w naparze
kawowym.
Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą
galaretkę. Na
galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć trzecim blatem ciasta. Polać
polewą czekoladową. Posypać posiekanymi
orzechami. Schłodzić w lodówce.Smacznego!