ßßß
Składniki na ciasto jasne:6 białek1,5 szklanki cukru1 szklanka mąki ziemniaczanej1 łyżka octu1/3 szklanki olejuWykonanie:Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.Składniki na ciasto ciemne:6 żółtek2 jajka6 łyżek cukru4 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao1/3 szklanki olejuWykonanie:Żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.Blaszkę 32x21 cm , wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem.Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 3 blaty.Biszkopt orzechowy:4 jaja4 łyżki cukru4 łyżki mielonych orzechów3 łyżki bułki tartej1 łyżka mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaWykonanie:Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę. Utrwalić cukrem i nie przerywając ubijania dodać żółtka. Do ubitej piany jajecznej dodać orzechy, bułkę tarta oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Upiec na tej samej blaszce co ciasto kolorowe.Składniki na krem budyniowy:3,5 szklanki mleka2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru )4 łyżki cukru2 cukier waniliowy2 kostki masłaWykonanie:Z 3,5 szklanki mleka odlać około 1 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.Dodatkowo:2 galaretki zieloneopakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g )polewa czekoladowaposiekane orzechy do posypaniaWykonanie:Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.Do na sączenia biszkoptów:1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej1/2 szklanki wrzątku1 łyżeczka cukruWykonanie:Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić.Przełożenie ciasta:Na jeden blat ciasta wyłożyć 1/4 kremu budyniowego, następnie położyć ciasto orzechowe, 1/4 kremu druga blat ciasta, 1/4 kremu biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć trzecim blatem ciasta. Polać polewą czekoladową. Posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.Smacznego!