ßßß

Składniki na ciasto jasne:6 białek1,5 szklanki cukru1 szklanka mąki ziemniaczanej1 łyżka octu1/3 szklanki olejuWykonanie:Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.Składniki na ciasto ciemne:6 żółtek2 jajka6 łyżek cukru4 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao1/3 szklanki olejuWykonanie:Żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.Blaszkę 33x23 cm , wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem.Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 2 blaty.Składniki na krem budyniowy:1 i 3/4 szklanki mleka1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru )2 łyżki cukru1 cukier waniliowykostka masłaWykonanie:Z 1 i 3/4 szklanki mleka odlać około 1/2 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.Dodatkowo:2 galaretki zieloneopakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g )polewa czekoladowaposiekane orzechy do posypaniaWykonanie:Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.Do na sączenia biszkoptów:1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej1/2 szklanki wrzątku1 łyżeczka cukruWykonanie:Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić.Przełożenie ciasta:Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, następnie poukładać biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą czekoladową. Posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.Smacznego!