Wykonanie
To ciasto bardzo mi się spodobało, dla tego postanowiłam go wypróbować. Nie zawiodłam się, ponieważ ciast okazało się bardzo smaczne.
Składniki na ciasto jasne:6
białek1,5 szklanki
cukru1 szklanka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
octu1/3 szklanki
olejuWykonanie:
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.Składniki na ciasto ciemne:6
żółtek2
jajka6 łyżek
cukru4 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1/3 szklanki
olejuWykonanie:
Żółtka i
jaja utrzeć z
cukrem, do białości, dodać
mąkę, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
kakao i
olej, połączyć.Blaszkę 33x23 cm , wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem.Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 2 blaty.Składniki na krem budyniowy:1 i 3/4 szklanki
mleka1 opakowanie budyniu
śmietankowego lub
waniliowego ( bez
cukru )2 łyżki
cukru1
cukier waniliowykostka
masłaWykonanie:Z 1 i 3/4 szklanki
mleka odlać około 1/2 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe
mleko zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym, na gotujące wlać
budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny
budyń zmiksować z miękkim
masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.Dodatkowo:2
galaretki zieloneopakowanie okrągłych
biszkoptów ( 180 g )
polewa czekoladowaposiekane
orzechy do posypaniaWykonanie:
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.Do na sączenia
biszkoptów:1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej1/2 szklanki wrzątku1 łyżeczka
cukruWykonanie:
Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić.Przełożenie ciasta:Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, następnie poukładać
biszkopty maczane w naparze
kawowym.
Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą
galaretkę. Na
galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Polać
polewą czekoladową. Posypać posiekanymi
orzechami. Schłodzić w lodówce.Smacznego!