ßßß Cookit - przepis na Oczy carycy - pyszne ciasto na wyjątkowe okazje

Oczy carycy - pyszne ciasto na wyjątkowe okazje

nazwa

Wykonanie

Dziś jeszcze podzielę się z Wami przepisem na ciacho, które będzie się pięknie prezentować na świątecznym stole i wybornie smakować. Wymaga ono trochę pracy, ale naprawdę warto. Jeśli chcecie zachwycić swoich najbliższych, gwarantuję że z tym ciachem się to uda.
Ciasto białe:
6 białek
1 i 1/2 szkl.cukru
1 szkl.mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szkl.oleju
Białka ubijamy, dodajemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania sztywnej lśniącej piany. Następnie delikatnie (łyżką lub łopatką) mieszamy z pozostałymi składnikami.
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szkl.oleju
Żółtka, jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy mąkę, proszek, kakao, wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Oba ciasta wykładamy naprzemiennie na blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm, tak by uzyskać coś na kształt szachownicy ciasto. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 st.C.
Krem budyniowy:
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
1 i 3/4 szkl. mleka
4 czubate łyżki cukru
1 kostka masła (250 g)
Z podanej ilości mleka i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Miekkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu.
Dodatkowo:
okrągłe biszkopty (180 g)
2 galaretki czerwone
ok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy (u mnie z 1 łyżeczki bezkofeinowej)
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto kroimy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy kremem, na wierzchu układamy zamoczone w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Biszkopty zalewamy mocno tężejącą galaretką i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta można oblać polewą czekoladową.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/04/oczy-carycy-pyszne-ciasto-na-wyjatkowe.html