ßßß
Ciasto białe:6 białek1 i 1/2 szkl.cukru1 szkl.mąki ziemniaczanej1 łyżka octu1/3 szkl.olejuBiałka ubijamy, dodajemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania sztywnej lśniącej piany. Następnie delikatnie (łyżką lub łopatką) mieszamy z pozostałymi składnikami.Ciasto ciemne:6 żółtek2 jajka6 łyżek cukru4 łyżki mąki pszennej1 łyżka proszku do pieczenia2 łyżki kakao1/3 szkl.olejuŻółtka, jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy mąkę, proszek, kakao, wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Oba ciasta wykładamy naprzemiennie na blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm, tak by uzyskać coś na kształt szachownicy ciasto. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 st.C.
Krem budyniowy:1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru1 i 3/4 szkl. mleka4 czubate łyżki cukru1 kostka masła (250 g)Z podanej ilości mleka i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Miekkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu.Dodatkowo:okrągłe biszkopty (180 g)2 galaretki czerwoneok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy (u mnie z 1 łyżeczki bezkofeinowej)Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.Ciasto kroimy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy kremem, na wierzchu układamy zamoczone w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Biszkopty zalewamy mocno tężejącą galaretką i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta można oblać polewą czekoladową.