Wykonanie
Dziś jeszcze podzielę się z
Wami przepisem na ciacho, które będzie się pięknie prezentować na świątecznym
stole i wybornie smakować. Wymaga ono trochę pracy, ale naprawdę warto. Jeśli chcecie zachwycić swoich najbliższych, gwarantuję że z tym ciachem się to uda.
Ciasto białe:6
białek1 i 1/2 szkl.
cukru1 szkl.
mąki ziemniaczanej1 łyżka
octu1/3 szkl.
olejuBiałka ubijamy, dodajemy partiami
cukier i ubijamy do uzyskania sztywnej lśniącej piany. Następnie delikatnie (łyżką lub
łopatką) mieszamy z pozostałymi składnikami.Ciasto ciemne:6
żółtek2
jajka6 łyżek
cukru4 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1/3 szkl.
olejuŻółtka,
jajka i
cukier ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy
mąkę, proszek,
kakao, wlewamy
olej i dokładnie mieszamy. Oba ciasta wykładamy naprzemiennie na blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm, tak by uzyskać coś na kształt szachownicy ciasto. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 st.C.
Krem budyniowy:1
budyń śmietankowy lub
waniliowy bez
cukru1 i 3/4 szkl.
mleka4 czubate łyżki
cukru1 kostka
masła (250 g)Z podanej ilości
mleka i
cukru gotujemy
budyń. Studzimy. Miekkie
masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu.Dodatkowo:okrągłe
biszkopty (180 g)2
galaretki czerwoneok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej
kawy (u mnie z 1 łyżeczki bezkofeinowej)
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej
wody i odstawiamy do przestygnięcia.Ciasto kroimy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy kremem, na wierzchu układamy zamoczone w
kawie biszkopty, jeden obok drugiego.
Biszkopty zalewamy mocno tężejącą
galaretką i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta można oblać
polewą czekoladową.