Kawowa delicja to ciasto, które zostało przeze mnie zapomniane nie wiem z jakiego powodu?! Przypomniałam sobie o nim przy okazji przeglądania mojego zeszytu z przepisami i zapragnęłam poczuć smak mocno czekoladowej masy z zanurzonymi w niej delicjami.Musiałam natychmiast zaopatrzyć się w delicje i przystąpić do dzieła!!biszkopt I3 jajka1/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżki kawy ziarnistej mielonejbiszkopt II3 białka1/2 szklanki cukru3 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniamasa kakaowa250 g masła1/2 szklanki wody1/2 szklanki cukru3 łyżki kakao3 żółtka100g czekolady gorzkiej2 paczki delicji2 galaretki czerwonePrzygotować I ciasto biszkoptowe i wylać na blaszkę(25x30cm).Ciasto posypać suchą kawą.II biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wylać na biszkopt posypany kawą.Ciasto upiec w temp 160°C na złoty kolor.Ciasto ostudzić.Masa: wodę, cukier, kakao, masło i połamaną czekoladę podgrzać do rozpuszczenia – pogotować na małym ogniu około 10 minut.Masę zdjąć z ognia, przestudzić, dodać żółtka i dokładnie utrzeć.Masę wyłożyć na ciasto.Na masie ułożyć delicje galaretką do góry.Galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia.Tężejącą galaretką zalać delicje i ciasto odstawić do stężenia.