Dziś ciasto podobne do Oczy Carycy lecz z dodatkiem śmietany i tym że sposobem o zmienionej nazwie. piękne kolorowe, naprawdę bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. A przepis zaczerpnięty ze strony Apetyt i SmakSkładniki na blachę 25 cm x 35 cm:Ciemne ciasto:6 żółtek + 2 całe jajka6 łyżek cukru4 łyżki mąki pszennej1 czubata łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie:Żółtka i 2 całe jajka utrzeć z cukrem do białości. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać.Ciasto białe:6 białek1 i 1/3 szklanki cukru1 szklanka* mąki ziemniaczanej1 łyżka octu1 szczypta soliWykonanie:Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Nie przerywając miksowania dodać ostrożnie mąkę ziemniaczaną i na końcu ocet.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać na przemian po łyżce ciemnego i białego ciasta. Na końcu ciasto delikatnie przemieszać widelcem.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut w 170 stopniach.Wystudzone ciasto ostrożnie przekroić na dwa blaty.Dodatkowo:1 opakowanie kremu karpatka + mleko potrzebne do jego przygotowania200 g okrągłych biszkoptów400 ml mocnej kawy2 galaretki malinowe300 ml śmietany kremówki1 cukier waniliowy1 śmietan-fixWykonanie:Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odstawić do wystygnięcia.Krem karpatka przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozsmarować na spodnim blacie ciasta. Na kremie ułożyć obok siebie biszkopty namoczone w mocnej kawie z mlekiem.Na biszkopty wylać tężejącą galaretkę malinową. Ciasto wstawić do lodówki, by galaretka zastygła.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Rozsmarować na zastygłej galaretce. Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie docisnąć i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.Smacznego!