Wykonanie
Interesujące ciasto, które wypatrzyłam tutaj i to oczywiste, że musiałam skosztować. Nazwa pochodzi od użytej oryginalnie
zielonej galaretki. Ja miałam jedynie
truskawkową, toteż moja caryca wystąpi w wersji po melanżuAle nie zmienia to faktu, że ciasto jest pyszne. Lekko
bezowe.Składniki1
galaretka1 paczka
biszkoptówjasne ciasto6
białek1,5 szkl
cukru1 szkl
mąki ziemniaczanej1 łyżka
octu1/3 szkl
olejuciemne ciasto6
żółtek2
jajka6 łyżek
cukru4 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1/3 szkl
olejukrem budyniowy1 i 3/4 szkl
mleka1
budyń (bez
cukru)2 łyżki
cukru1
cukier waniliowy1 kostka
margarynynapar
kawowy2 łyżki
kawy mielonej0,5 szkl gorącej
wody1 łyżeczka
cukruSposób przygotowaniaKrok 1Ubić
białka z
cukrem na pianę. Dodać resztę składników jasnego ciasta i zmiksować.Krok 2W drugiej misce ubić
żółtka i
jajka z
cukrem. Dodać
mąkę, proszek,
kakao i
olej i również zmiksować.Krok 3Naprzemiennie nakładać ciasto na blachę. Piec ok 35 min w 180*C. Ostudzić i przekroić placek na pół.Krok 4Ugotować
budyń na
mleku. Ostudzić. Dodać
margarynę i zmiksować na jednolitą masę.Rozpuścić
galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić, aż będzie gęsta, ale będzie się dało nakładać ją jeszcze na ciasto łyżką.Krok 5
Na jednej połowie ciasta rozprowadzić połowę masy budyniowej. Przygotować napar z
kawy. Najlepiej jest użyć kawiarki, w ten sposób nie będziemy
mieli fusów. Następnie namaczać
biszkopty w
kawie i układać na kremie budyniowym. Na
biszkopty nałożyć gęstniejącą
galaretkę. Odstawić do lodówki, aż całkiem zastygnie.Krok 6Wyłożyć resztę kremu budyniowego i przykryć drugą połową placka.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 6.8/ 10 (9 votes cast)Oczy carycy, 6 . 8 out of 10 based on 9 ratingsPodobne wpisyFale dunajuCiasto kruche ze
śliwkami z
bezą i
migdałową posypkąCiasto
czekoladowo –
rodzynkowe p. Grażyny – danie konkursoweCiasto meksykańskie mocno
czekoladowe p. Joanna Łyga – danie konkursoweTruskawkowiec