Wykonanie
Ciasto łaciaty ananasek.
Składniki:
biszkopt kakaowy:6
jajek10 łyżek
cukru10 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniabiałe łatki:4
białka0.5 szklanki
cukru5 łyżek
mąki ziemniaczanejłyżeczka
octupół łyżeczki
proszku do pieczeniamasa:4
żółtka1 puszka
ananasówpół szklanki
cukrukostka
margarynybudyń na 3/4 litra
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanejRobimy
biszkopt, ubijamy na sztywno
białka z
cukrem, dodajemy
żółtka,
mąkę pszenną,
kakao i
proszek do pieczenia. Wylewamy na dużą blaszkę.Ubijamy 4
białka na sztywno z
cukrem, dodajemy
mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia i
ocet. Układamy kupkami na ciemny
biszkopt, możemy szprycą cukierniczą zrobić
bezy, wtedy będzie wyglądał ładniej wierzch (mi się nie chciało ). Pieczemy ok. 40 min.
Robimy masę, odsączamy
sok z ananasów, uzupełniamy
wodą, by
wody z sokiem było 1.5 szklanki. Szklankę
wody z sokiem gotujemy, do pozostałej 0.5 szklanki dodajemy
żółtka,
cukier,
budyń i
mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Gotujemy
budyń. Do zimnego budyniu dodajemy
margarynę i ucieramy na gładko, pod koniec dodajemy do masy pokrojone w kostkę
ananasy.Wystudzony
biszkopt kroimy na pół, przekładamy masą i gotowe.