ßßß Cookit - przepis na Pulpety duszone w młodej kapuście

Pulpety duszone w młodej kapuście

nazwa

Wykonanie

Pyszne, proste danie :) Klopsiki te zobaczyłam pierwszy raz u Margarytki, która z kolei inspirowała się przepisem znalezionym na blogu Moje Walijskie pichcenie . Każda z nas trochę pozmieniała, ale ogólnie zasada jest podobna ;) Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki:
500g mięsa mielonego z łopatki
1 cebula
1 jajko
1/2 bułki kajzerki namoczonej w mleku
2 czubate łyżki kaszy manny
1 płaska łyżeczka soli
pieprz świeżo mielony
3/4 łyżki suszonego majeranku
1/4 szkl wody
bułka tarta do obtoczenia
olej lub klarowane masło do obsmażenia
Cebulę pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić. Z masy mięsnej formować pulpety, obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć lekko na rozgrzanym oleju lub klarowanym maśle. Odłożyć.
ponadto:
1 młoda kapusta
2 cebule
2 marchewki
1 liść laurowy
2-3 ziela angielskie
sól, pieprz
pęczek koperku
1-2 łyżki klarowanego masła
ok. 2 szkl rosołu lub bulionu warzywnego
Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec podsmażania dorzucić startą na grubej tarce marchewkę. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, przyprawy i zalewany rosołem. Mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dokładamy na dno pulpety, przykrywamy je kapustą, całość znów przykrywamy i dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę dodajemy posiekany koperek i delikatnie mieszamy. Chwilkę odparowujemy. Podajemy jako samodzielne danie lub ewentualnie z młodymi ziemniaczkami i koperkiem.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/06/pulpety-duszone-w-modej-kapuscie.html