Wykonanie
Pyszne, proste danie :) Klopsiki te zobaczyłam pierwszy raz u
Margarytki, która z kolei inspirowała się przepisem znalezionym na blogu Moje Walijskie pichcenie . Każda z nas trochę pozmieniała, ale ogólnie zasada jest podobna ;) Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki:500g
mięsa mielonego z
łopatki1
cebula1
jajko1/2
bułki kajzerki namoczonej w
mleku2 czubate łyżki
kaszy manny1 płaska łyżeczka
solipieprz świeżo mielony3/4 łyżki suszonego
majeranku1/4 szkl
wodybułka tarta do obtoczenia
olej lub klarowane
masło do obsmażenia
Cebulę pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić. Z masy
mięsnej formować pulpety, obtoczyć je w
bułce tartej i obsmażyć lekko na rozgrzanym
oleju lub klarowanym
maśle. Odłożyć.ponadto:1
młoda kapusta2
cebule2
marchewki1
liść laurowy2-3
ziela angielskiesól,
pieprzpęczek
koperku1-2 łyżki klarowanego
masłaok. 2 szkl rosołu lub
bulionu warzywnegoNa rozgrzanym
maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę
cebulę. Pod koniec podsmażania dorzucić startą na grubej tarce
marchewkę. Następnie dodajemy posiekaną
kapustę,
przyprawy i zalewany rosołem. Mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dokładamy na dno pulpety, przykrywamy je
kapustą, całość znów przykrywamy i dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę dodajemy posiekany
koperek i delikatnie mieszamy. Chwilkę odparowujemy. Podajemy jako samodzielne danie lub ewentualnie z młodymi ziemniaczkami i
koperkiem.Smacznego :)