Wykonanie
Sezon na
młodą kapustę trwa, więc dziś wersja obiadowa z pulpetami. Ten obiad bardzo nam smakował z dodatkiem
młodych ziemniaków. Polecam szczególnie na niedzielny obiad bo naprawdę szybko się robi!
Składniki:2
cebule1 średnia główka
młodej kapusty4 nieduże
marchewki3 łyżeczki siekanego
koperku2
liście laurowe6 kulek
ziela angielskiego10 ziarenek
pieprzu600 g
mielonego mięsa -
szynka,
karkówka lub
łopatka1 sucha
kajzerka +
woda lub
mleko do namoczenia1
jajko1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka suszonego
majerankubułka tarta lub
sucha kasza manna do zagęszczenia masy na pulpety
mąka do obtoczenia pulpetów
olej do smażenia
wodaSposób wykonania:1. Przygotować
mięso na pulpety: do
mięsa dodać jedną bardzo drobno posiekaną
cebulkę,
jajko, 2-3 łyżki
kaszy manny (lub
bułki tartej), namoczoną i odciśniętą
kajzerkę,
sól,
pieprz i
majeranek. Całość wymieszać dokładnie tak, aby masa nie była klejąca. Uformować pulpety wielkości
mandarynki, obtoczyć w
mące i włożyć do lodówki.2.
Kapustę drobno poszatkować, a
marchew zetrzeć na średnich oczkach.
Cebulę posiekać.
Cebulę zeszklić na
oleju w dużym rondlu, dodać
kapustę i
marchew, podlać 1/2 szklanki
wody, dodać
liście laurowe,
ziele angielskie i
pieprz w ziarenkach. Lekko posolić. Całość dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.3. W międzyczasie obsmażyć na
oleju pulpety ze wszystkich stron na złoty kolor.4. Gotowe pulpety przełożyć do
kapusty, lekko zamieszać, w razie potrzeby dodać odrobinę
wody i całość dusić ok 20 minut. Na koniec dodać pokrojony
koperek, ewentualnie doprawić do smaku, lekko wymieszać i dusić jeszcze 2 minutki.5. Podawać np. z młodymi
ziemniakami i szklanką
kefiru.Smacznego!!!
Źródło: Kuchenne szaleństwa
Margarytki i Moje Walijskie Pichcenie