Wykonanie
Składniki:Pulpety:50 dag
mięsa mielonego1 sucha
kajzerka +
mleko do namoczenia1
jajko1
cebula2 łyżki
kaszy manny lub
bułki tartejsól,
pieprzmajeranekSos:2 szklanki
wodychrzan tarty ze słoiczka - ilość wedle uznania
sól,
pieprzziele angielskieliść laurowy2 łyżki
mąki2 łyżki
śmietany1/2 łyżeczki
cukruSposób wykonania:1.
Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na patelni. Do
mięsa mielonego dodać
cebulkę, namoczoną w
mleku i odciśniętą
kajzerkę,
jajko,
bułkę tartą lub
kaszę manną,
sól,
pieprz i
majeranek, dokładnie wymieszać i uformować dowolnej wielkości pulpety.2. W rondlu rozgrzać
wodę, dodać
liść laurowy i
ziele angielskie, na gotującą się
wodę powoli wkładać pulpety i gotować na wolnym ogniu. Można je wcześniej obamażyć na patelni, ale nie jest to konieczne.3.
Mąkę wymieszać ze
śmietaną i odrobiną zimnej
wody, wlać do sosu i dokładnie wymieszać. Gdy sos zgęstnieje dodać
chrzan (ilość do smaku wedle uznania). Doprawić
solą i
pieprzem, zagotować.Smacznego!!!