Wykonanie
Bardzo cenię sobie w swojej kuchni
mięso indycze, głównie ze względu na delikatny smak i walory dietetyczne. Stosuję je zarówno do gotowania zup jak i do drugiego dania. Dzisiaj wystawiam W KUCHENNYM OKNIE pulpety z
indyka w sosie
koperkowym w których ostatnio bardzo rozsmakowaliśmy się. Świetnie smakują z
kaszą jęczmienną na sypko i
sałatką z czerwonych
buraczków . Polecam :)
Składniki :500g
mięsa mielonego indyczego1
jajko1 namoczona w zimnej wodzie duża
kajzerka3 łyżki
kaszy manny3 łyżki
bułki tartej1 średnia
cebulaok. ½ łyżeczki
soli1/3 łyżeczki
pieprzu ziołowego1/3 łyżeczki
ziół prowansalskicholej do smażeniaSkładniki sosu
koperkowego :500ml
wody½ szklanki
mleka2-3 płaskie łyżki
mąki3 - 4 łyżki siekanego
koperku1 łyżka gęstej
śmietany½ łyżki
masłasól do smakuWykonanie pulpetów :Do
mielonego mięsa dajemy namoczoną w wodzie
bułkę dokładnie odciśniętą z
wody, drobno posiekaną
cebulkę,
bułkę tartą,
kaszę manną,
jajko,
zioła prowansalskie,
pieprz i
sól do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 15 minut, aby
kasza i
bułka tarta napęczniały. Wilgotną dłonią formujemy z tak przygotowanej masy
mięsnej kulki i smażymy na
oleju na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony. W rondelku gotujemy 500ml
wody i wkładamy podsmażone pulpety (
daję zwykle 8 sztuk, a pozostałe odkładam do całkowitego ostygnięcia i wkładam do lodówki lub zamrażam do kolejnego spożycia). Gotujemy pod pokrywką na średnim ogniu ok. 15 minut. Ugotowane pulpety wyjmujemy na półmisek a z
wywaru robimy sos.Wykonanie sosu
koperkowego :
Mąkę miksujemy w
mleku i wlewamy do
wywaru. Gotujemy przez krótki czas do zagęszczenia sosu. Dodajemy
masło,
śmietanę, drobno posiekany
koperek,
sól do smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy pulpety.
Polecam również :