Wykonanie
Smaczne delikatne kotlety z
mięsa wieprzowo-wołowego z
młodą kapustą i
kaszą manną. Sos
koperkowy idealnie pasuje do tego wiosennego dania.Z podanych proporcji można przygotować około 14 kotlecików.
Składniki:500 g
mielonego mięsa wieprzowo-wołowego1/2 niewielkiej główki
młodej kapusty1/2 szklanki
kaszy manny1
cebula2
jajka2 łyżki
bułki tartej + kilka łyżek do panierowania2 płaskie łyżki
mąki + kilka łyżek do panierowania1
kostka rosołowa1 łyżka
masłapęczek
koperkusól,
pieprzolej do smażenia(opcjonalnie 2 łyżki
śmietany)
Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na kilka minut. Następnie zagnieść i odcisnąć nadmiar soku.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce
masła.Do
kapusty dodać
mięso,
cebulę,
kaszę mannę,
jajka, 2 łyżki
bułki tartej, sol i
pieprz. Wyrobić masę i uformować niewielkie kotleciki. Panierować je w
bułce tartej, wymieszanej pół na pół z
mąką. Kotlety usmażyć, a później zalać na patelni wrzątkiem (około 2 szklanki). I dodać rozdrobnioną
kostkę rosołową (jeśli kotlety się nie mieszczą, można je oprzeć jeden na drugim, żeby wszystkie dusiły się na jednej patelni).
Kotlety dusić przez około 20 minut, obracając je w tym czasie jeden raz. Na koniec kotlety wyciągnąć, ubrać trochę płynu, wymieszać go z 2 łyżkami
mąki i posiekanym
koperkiem, a następnie wlać na patelnię i gotować jeszcze przez 2 minuty. Opcjonalnie do sosu można dodać 1-2 łyżki
śmietany. Kotlety włożyć do sosu i gotowe.