Wykonanie
Pulpety w
sosie pomidorowym są zapisane do mojego domowego menu. Dzieci je lubią, a i my dorośli również z chęcią je jemy.
Składniki:500g
mięsa mielonego,1
cebula,1
jajko,
bułka tarta,niecałe pół szklanki
mleka,
sól,
pieprz,
majeranek,
liść laurowy, 2 ziarenka
ziela angielskiego,
mąka,
przecier pomidorowy lub puszka
pomidorów.Przygotowanie:Do
mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną
cebulę,
jajko, posypać
bułką tartą i polać po tej
bułce mlekiem by zmiękła. Dodać
sól,
pieprz i
majeranek. Wszystko razem wymieszać. Uformować z
mięsa kulki i obtoczyć
mąką. Zagotować osoloną
wodę (można dodać
kostkę rosołową). Do
wody włożyć uformowane pulpety. Dodać
listek laurowy, dwa ziarenka
ziela angielskiego o popieprzyć. Gotować na średnim ogniu ok.25min. ( w zależności od wielkości pulpetów). Dodać
przecier pomidorowy (bądź
pomidory z puszki zmiksowane). Gdy się zagotuje, dodać cały czas mieszając
wodę z
mąką (pół szklanki
wody i 4 czubate widelce
mąki wymieszane, by nie było grudek - może nie być konieczności dodania całej zawiesiny, także wlewać powoli do momentu aż sos będzie wystarczająco gęsty). Zagotować i zdjąć z palnika.
Smacznego!!!