Wykonanie
Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam klopsiki. A te gotowane i podane z dużą ilością sosu
śmietankowego, z
ziemniakami i
marchewką z
jabłkiem, to jest coś, czego nie odmówię.· 400 g
mięsa mielonego· 1 sucha
bułka·
mleko· 1
jajko· 1-2 łyżki
majeranku· ok. 5 łyżek
siemienia lnianego· 1-2 łyżki
mąki· 1-2 łyżki
śmietany· 1-2
listki laurowe· 2-3
ziela angielskie·
sól,
pieprzBułkę namoczyć w
mleku i odcisnąć. Do
mięsa mielonego dodać
bułkę,
jajko,
majeranek, połowę
siemienia lnianego,
sól i
pieprz. Dobrze wyrobić na gładką, jednolitą masę. Formować kulki mocząc ręce w wodzie i obtoczyć je w
mące. Gotować w osolonej wodzie z listkami laurowymi i
zielem angielskim przez około 30 min. Zagęścić powstały sos
mąką, dodać
śmietanę i pozostałe
siemię lniane.