Wykonanie
Ze wszystkich wegetriańskich klopsów, te jak narazie u mnie wygrały i są na pierwszym miejscu. Do tego
smakowego sukcesu przyczyniła się też pewna nowość. Otóż zamiast wysmażania
cebuli została ona zmiksowana w blenderze z
wodą i dodana do masy. Warto jednak pamiętać, że nie małą rolę odegrały również
przyprawy takie jak chipotle
chile i
przyprawa włoska. To jednak jeszcze nie koniec, bo wegański sos
serowy jest niesamowicie …
serowy (!) i wyczarowuje smak, za którym zapewniam, będziecie tęsknić. Myślę, że przepis jest po prostu extra. Co Wy na to?
Składniki:1 1/4 szklanka
fasolki mung (zmielonej w blenderze na niezbyt drobny proszek)1 szklanka
orzechów wołskich (zmielonych w blenderze lub posiekanych)1
cebula zmielona w blenderze z 1 szklanką
wody1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczka granulowanego
czosnku lub ząbek
czosnku1/4 łyżeczki sporoszkowanej
papryki1 szklanka
bułki tartej1/2 łyżeczki chipotle
chile1/4 łyzeczki
pieprzu kajeńskiego( cyanne)1/2 łyżeczki
przprawy włoskiej lub toskańskiejWszystko wymieszac razem w misce. Formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego. Z przepisu wychodzi około 35 sztuk. Klopsiki wrzucamy na gotujący się
bulion warzywny i gotujemy ok. 15 min. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia i polewamy sosem
koperkowym po czym pieczemy w piekarnku bez przykrycia ok. 40-45 min w temp. 350 F ( 180C).Sos
koperkowy1/2 pęczka świeżego
koperkuok. 1/2 łyżeczki
soli2 szklanki
wody1 szklanka
mleka sojowego niesłodzonego1 szklanka
nerkowców (caschew)1/3 szklanki
płatków drożdżowych (nutritional yeast flakes)Wszystko oprócz
koperku miksujemy w blenderze. Po zmiksowaniu dodajemy poszatkowany
koperek, mieszamy i polewamy klopsiki.Klopsiki możemy podawać z
kaszami,
ryżem,
ziemniakami, surówkami oraz na kanapki.Więcej na temat
fasolki mung: http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/fasola-mungo/Smacznego;)Klopsiki ( patrz na zdjęcia) przed i po pieczeniu.Smacznego;)