Wykonanie
Piekłam niedawno
dorsza z
cebulą . Porcja była spora, nie udało się całego zjeść. Następnego dnia pozostałą upieczoną
rybę przerobiłam na pyszne kotlety. O ile
dorsz , zwłaszcza ten suszony, portugalski, nie należy do moich ulubionych, to muszę przyznać, że w postaci kotletów sprawdza się znakomicie. Bardzo polecam!
składnikiok 180 g
dorsza, upieczonego, bez ości i skóry1
cebula, pokrojona w kostkę40 g
bułki tartej3 ząbki
czosnku, posiekane1 łyżka posiekanej
pietruszki1 łyżka posiekanej
koperkujajopieprzsólpłatki chiliBułka tarta do panierowaniaprzygotowanieJeżeli mamy surowe filety zaczynamy od ich upieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć
filety z dorsza w żaroodpornym naczyniu, skórą do dołu, polać z
oliwą z oliwek z obu stron ,dobrze posolić i popieprzyć. Piec przez około 15 do 20 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomagając sobie widelcem,podzielić
rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego.) Pokrojoną
cebulę zeszklić na łyżce
oliwy, dodać
czosnek i chwilę smażyć razem, aż zmiękną.
Rybę umieścić w misce. Dodać zeszkloną
cebulę z
czosnkiem,
bułkę tartą,
pietruszkę i
koperek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić
solą i
pieprzem,
płatkami papryki. Dodać
jajko i wymieszać. Uformować 5 - 6 kotletów. Każdy obtoczyć w
tartej bułce. Nadmiar
bułki strząsnąć.Na patelni rozgrzać
olej. Smażyć kotlety na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące z pieczonymi lub smażonymi
ziemniakami i
sałatą Smacznego!