ßßß Cookit - przepis na Bułgarskie kebabczeta i kjufteta

Bułgarskie kebabczeta i kjufteta

nazwa

Wykonanie

Uraczę Was kolejnym przepisem przywiezionym przeze mnie z Bułgarii :) Kebabczeta i kjufteta to kotleciki o niemal identycznym składzie, lecz różniące się kształtem. Zajadałam się nimi prawie codziennie będąc w Sofii i postanowiłam sobie, że na pewno o nich nie zapomnę we własnej kuchni :)
W internecie zlazłam masę przepisów, zauważyłam, że każdy robi je inaczej więc i ja postanowiłam zrobić je troszkę po swojemu :)
Składniki:
* Kilogram mieszanego mięsa mielonego (zadbajcie o to, żeby mięso było chude! Jeśli pełno w nim będzie chrząstek, tłustych fragmentów to wszystko się Wam porozwala jak będziecie smażyć na grillowej patelni ;) )
* cebula
* łyżeczka zmielonego kminku
* dwie łyżeczki czubricy (po naszemu cząbru górskiego)
* dwie czubate łyżki bułki tartej
* dwa jajka
* pieprz
* sól
Żeby rozróżnić smakowo jedno od drugiego dodałam ostrą, suszoną papryczkę chilli (kebabczeta) i pietruszkę (kjufteta)
Ugniatamy wszystko razem. Potem połowę przenosimy do drugiej miski i dosypujemy chilli, a do tego co zostało - pietruszkę.
Kebabczeta formujemy na kształt kiełbasek, a kjufteta na "płaskie burgery". Smarujemy delikatnie patelnię grillową olejem i smażymy. Przekręcając uważamy, żeby mięso się nie rozleciało. Dlatego też bezpieczniej jest je piec tradycyjnie na grillu ;)
Z czym jeść? Najlepiej z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami oraz z ljutenicą. Ljutenicę i pindżur kupiłam sobie w Sofii, ale można je nabyć również w polskich marketach albo w Kuchniach Świata :)
Paulina.
Źródło:http://tostyzserem.blogspot.com/2013/09/bugarskie-kebabczeta-i-kjufteta.html