ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kani

Kotlety z kani

nazwa

Wykonanie

Sezon grzybowy w pełni, a więc nie może zabraknąć przepisów z grzybami w roli głównej. Tym razem przedstawiam nietypowe kotlety, bo z czubajki kani. Na szczęście te grzybki bywają na tyle duże, że jeśli zaopatrzymy się w kilka sztuk, z powodzeniem mogą stanowić danie obiadowe. Radzę tylko przy zbieraniu dokładnie się im przyjrzeć, żeby nie pomylić z innymi, niejadalnymi grzybami. Najlepiej używać młode grzyby, bo starsze mogą mieć nieciekawy zapach.
Składniki:
kapelusze od kani
jajko
mąka
bułka tarta
sól, pieprz
Kanie oczyścić, obsypać solą i pieprzem. Przygotować podobnie, jak zwykłe schabowe, tzn. zanużać w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażyć na mniejszym ogniu, na złoty kolor, trochę dłużej niż zwykłe kotlety.
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/09/kotlety-z-kani.html