Wykonanie
Lubię raczyć moich gości eksperymentami, to od ich opinii w dużej mierze zależy czy dana potrawa znajdzie się na blogu. Jeżeli chodzi o dzisiejszy przepis testerów było czworo i opinie były podzielone, mianowicie
mężu nie był zbyt zachwycony, jak się okazuje jego wybredne podniebienie średnio toleruje
wędzonego łososia, którego smak porównał do...
śledzia (!!! wtf ??!!) Reszta zasmakowała w tych nietypowych muffinach, wszyscy natomiast stwierdziliśmy, że świetnie smakowałyby w wersji bardziej swojskiej, mianowicie w towarzystwie smażonej
kiełbaski czy
boczku. Same babeczki z pewnością powtórzę, nie koniecznie z
łososiem.
Składniki na ok.15 babeczek:600 g obranych
ziemniaków1
cebula3 ząbki
czosnkusól,
pieprz2
jajka4 łyżki
bułki tartej2 łyżki
oliwy z oliwekkilka gałązek
pietruszki100 g
wędzonego łososiaWarzywa posiekać w rozdrabniaczu, dodać resztę składników i wymieszać. Silikonowe foremki do muffinek napełnić do połowy, dodać kawałek
wędzonego łososia i przykryć pozostałą masą ziemniaczaną. Piec w 180 stopniach przez ok.45 minut.My jedliśmy je w towarzystwie
sosu czosnkowo -
koperkowego.