Wykonanie
Magdalenki to urocze francuskie
ciasteczka pieczone w specjalnej foremce. Odkąd zainwestowałam w taką foremkę piekłam magdalenki już kilka
razy, bo ich zaletą jest nie tylko specyficzny, wygląd, ale również smak i szybkość wykonania. Kto lubi ucierane ciasta na pewno polubi i magdalenki, puszyste, miękkie
ciasteczka o kształcie muszelek, które najlepiej smakują tuż po upieczeniu.
Magdalenki
cytrynowe z
makiem (przepis na ok 24
ciastka)75 g
masła, rozpuszczonego i lekko wystudzonego, plus odrobina do posmarowania foremek2 łyżki
maki do posypania foremek75 g drobnego
cukru3
jajka75 g
maki samorosnącej (lub zwykłej z 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia i małą szczyptą
soli)1 1/2 łyżki
makudrobno starta skórka z 1 lub 2
cytrynPiekarnik nagrzewamy do 180 st. Foremki do magdalenek smarujemy
masłem i posypujemy
mąkąCukier i
jajka umieszczamy w dużej misce i ubijamy ok 5 minut, aż masa będzie jasna i gęsta.Delikatnie przesiewamy
mąkę nad masą jajeczną oraz posypujemy
makiem i
skórką z cytryny. Wlewamy rozpuszczone
masło (tuż przy brzegu miski) i za pomocą szpatułki szybko ale delikatnie łączymy składniki.Masą zapełniamy foremki wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 10 minut lub do momentu aż będą lekko rumiane. Przekładamy na kratkę i studzimy - choć najlepsze są gdy są jeszcze ciepłe.Przepis z książki "Ultimate
Home Cooking" Gordona
Ramsay