Wykonanie
Bardzo wykwintna wersja surówki z
selera korzeniowego - surówka z
selera z
pomarańczą . Surówki z
selera są zazwyczaj bardzo
winne,
pomarańcza dodaje tej wilgoci jeszcze więcej.
Cytrusowy akcent i
orzechy przesądzają o odświętnym charakterze tej surówki świetnie nada się więc na jakieś uroczyste okazje. Robiłam ją z dodatkiem
oleju jak i z dodatkiem
majonezu( którego tutaj wystarcza zaledwie łyżka). Choć obie smaczne, dla mnie ta majonezowa wersja znacznie na plus, również z powodu wyglądu.
1/4 główki bardzo dużego
selera, obranego i startego na tarce o małych oczkach2 małe
jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i starte na tarce o dużych oczkach1
pomarańcza, obrana i pokrojona w niewielkie cząstki2 łyżki
orzechów włoskich, grubo posiekanych1 łyżka
majonezusól i
pieprz do smakuStarty
seler i
jabłka umieszczamy w misce, dodajemy
pomarańczę,
majonez, doprawiamy
solą i
pieprzem i dokładnie mieszamy. Posypujemy
orzechami włoskimi (opcjonalnie)