ßßß Cookit - przepis na Batoniki czekoladowe z imbirem

Batoniki czekoladowe z imbirem

nazwa

Wykonanie

Czekoladowe batoniki z imbirem to rodzaj bloku czekoladowego, w tym przypadku przygotowanego z rozpuszczonej ciemnej czekolady. Główne składniki tylko trzy. Czekolada, herbatniki i kandyzowany imbir. Charakterystyczny, ostry smak imbiru bardzo dobrze komponuje się z czekoladą - otrzymujemy smaczną, słodką przekąskę. Batonik nie wymaga pieczenia a jedynie kilkugodzinnego chłodzenia w lodówce.
200 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
100 g masła, pokrojonego w kostki
1 łyżka złotego syropu lub miodu
75 g kandyzowanego imbiru
150 g herbatników digestive
Keksówkę o wymiarach ok 20 na 10 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę, masło, złoty syrop lub miód wkładamy do żaroodpornej miski umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą i pozostawiamy, aż do rozpuszczenia czekolady od czasu do czasu mieszając (można składniki umieścić też w rondelku, lekko podgrzać, wyłączyć gaz i dalej mieszać, aż do rozpuszczenia wszystkich składników).
W międzyczasie grubo siekamy imbir i zgniatamy herbatniki na dość grube kawałki. Mieszamy oba składniki i przekładamy do miski, do której wlewamy następnie rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy. Przekładamy czekoladową mieszankę do przygotowanej foremki i wygładzamy. Pozostawiamy w foremce do wystudzenia po czym wkładamy do lodówki na kilka godzin aby masa stężała. Kroimy na kawałki dowolnej wielkości.
Przepis z ksiązki Hugh Fearnley-Whittingstall "Three Good Things"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/09/batoniki-czekoladowe-z-imbirem.html