Wykonanie
Czekoladowe batoniki z
imbirem to rodzaj bloku
czekoladowego, w tym przypadku przygotowanego z rozpuszczonej ciemnej
czekolady. Główne składniki tylko trzy.
Czekolada,
herbatniki i kandyzowany
imbir. Charakterystyczny, ostry smak
imbiru bardzo dobrze komponuje się z
czekoladą - otrzymujemy smaczną, słodką przekąskę. Batonik nie wymaga pieczenia a jedynie kilkugodzinnego chłodzenia w lodówce.
200 g ciemnej
czekolady, połamanej na kawałki100 g
masła, pokrojonego w kostki1 łyżka złotego
syropu lub
miodu75 g kandyzowanego
imbiru150 g
herbatników digestiveKeksówkę o wymiarach ok 20 na 10 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę,
masło, złoty
syrop lub
miód wkładamy do żaroodpornej miski umieszczonej nad garnkiem z parującą
wodą i pozostawiamy, aż do rozpuszczenia
czekolady od czasu do czasu mieszając (można składniki umieścić też w rondelku, lekko podgrzać, wyłączyć gaz i dalej mieszać, aż do rozpuszczenia wszystkich składników).W międzyczasie grubo siekamy
imbir i zgniatamy
herbatniki na dość grube kawałki. Mieszamy oba składniki i przekładamy do miski, do której wlewamy następnie rozpuszczoną
czekoladę. Mieszamy. Przekładamy
czekoladową mieszankę do przygotowanej foremki i wygładzamy. Pozostawiamy w foremce do wystudzenia po czym wkładamy do lodówki na kilka godzin aby masa stężała. Kroimy na kawałki dowolnej wielkości.
Przepis z ksiązki Hugh Fearnley-Whittingstall "Three Good Things"