ßßß Cookit - przepis na Omlet z kaparami

Omlet z kaparami

nazwa

Wykonanie

Kapary . Jedni je lubią inni za nimi nie przepadają. Ja, powoli się do nich przyzwyczajam. Do potraw dodaje się ich zazwyczaj niewiele, więc użycie ich jako dodatek do omletu, to sposób na wykorzystanie nadmiaru ze słoiczka, którego zawartość powinna być zużyta w ciągu kilku tygodni. Kapary, bardzo wyostrzają smak każdej potrawy i ich dodatek to ciekawy, choć lekko słony akcent.
2 jajka, roztrzepane
1 łyżka oleju lub masła
1 łyżka kaparów ze słoiczka, wypłukanych
2 małe pieczarki, pokrojone w plastry
mały kawałek dowolnego sera, pokruszonego ( u mnie chesire)
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Jajka solimy i doprawiamy pieprzem, wylewamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy. Gdy jajka zaczynają się lekko ścinać, posypujemy kaparami, pieczarkami i serem, chwilę smażymy, aż ser zacznie się rozpuszczać. Za pomocą szpatułki składamy omlet na pół i jeszcze chwilę smażymy. Wykładamy na talerz.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/10/omlet-z-kaparami.html