Wykonanie
Kapary . Jedni je lubią inni za nimi nie przepadają. Ja, powoli się do nich przyzwyczajam. Do potraw dodaje się ich zazwyczaj niewiele, więc użycie ich jako dodatek do omletu, to sposób na wykorzystanie nadmiaru ze słoiczka, którego zawartość powinna być zużyta w ciągu kilku tygodni.
Kapary, bardzo wyostrzają smak każdej potrawy i ich dodatek to ciekawy, choć lekko słony akcent.
2
jajka, roztrzepane1 łyżka
oleju lub
masła1 łyżka
kaparów ze słoiczka, wypłukanych2 małe
pieczarki, pokrojone w plastrymały kawałek dowolnego
sera, pokruszonego ( u mnie chesire)
sól i świeżo zmielony
pieprz do smaku
Jajka solimy i doprawiamy
pieprzem, wylewamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy. Gdy
jajka zaczynają się lekko ścinać, posypujemy
kaparami,
pieczarkami i
serem, chwilę smażymy, aż
ser zacznie się rozpuszczać. Za pomocą szpatułki składamy omlet na pół i jeszcze chwilę smażymy. Wykładamy na talerz.