ßßß Cookit - przepis na Proste ciasto cytrynowe (lemon drizzle cake)

Proste ciasto cytrynowe (lemon drizzle cake)

nazwa

Wykonanie

Proste, szybkie i smaczne. To naprawdę pyszne ciasto cytrynowe jest mięciutkie i wilgotne. Bardzo wyraziste, bo cytrynowa polewa, dodaje mu ostrości. Przygotowanie jest niezwykle proste a cytrynowy wierzch, który jest nieodzowny w tym cieście, gdyż dodatkowo go nasącza, robi się błyskawicznie. Oprócz tego, że ciasto jest proste jest również niezwykle smaczne, konsumenci byli nim zachwyceni. Polecam.
140 g masła, w temperaturze pokojowej
140 g drobnego cukru
2 duże jajka
drobno starta skórka z 1 cytryny
140 g mąki samorosnącej(lub zwykła z łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
cytrynowy wierzch:
4 łyżki drobnego cukru
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 20 cm.
Masło i cukier ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, ubijamy. Mieszamy ze skórką cytrynową. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy, aż składniki będą dobrze połączone. Przekładamy masę do foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy ok 20 minut(sprawdzamy patyczkiem).
Przenosimy blachę na kratkę i nakłuwamy powierzchnie patyczkiem do szaszłyków i posypujemy wierzch ciasta 1 łyżką cukru. Z pozostałych 3 łyżek cukru przygotowujemy szybko sos, mieszając je z wyciśniętym sokiem z cytryny i natychmiast polewamy nim ciasto. Pozostawiamy do wystygnięcia w foremce, po czym wyjmujemy z papierem z foremki i kroimy na kwadraty.
Przepis z książki Lindy Collister " Cakes and bakes from my mother's kitchen"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/02/proste-ciasto-cytrynowe-lemon-drizzle.html