Wykonanie
Nie wiem dlaczego rękami i nogami broniłam się przed tego typu
słodyczami. Przecież od czasu do czasu można zjeść i takie, zdrowsze co nieco, ale nie mniej słodkie
ciastko. Mi osobiście batonik
muesli bardzo smakował, ale nie cała rodzina podzielała ten pogląd. Młodsze pokolenie wyraźnie stroni od
płatków owsianych ;)
250 g
masła230 g drobnego
cukru2 łyżki
miodu250 g
płatków owsianych65 g wiórek
kokosowych30 g
płatków kukurydzianych, lekko pokruszonych45 g
migdałów w płatkach1 łyżeczka
przyprawy do pierników (ground mixed spice)45 g drobno pokrojonych
suszonych moreli185 g
mieszanki suszonych owocówPiekarnik nastawiamy na 160 st C. Lekko natłuszczamy formę o wymiarach 20 na 30 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło,
cukier i
miód wkładamy do małego rondelka i mieszając podgrzewamy 5 minut na wolnym ogniu, lub do momentu, gdy
masło będzie płynne a
cukier rozpuszczony.Mieszamy pozostałe składniki razem w misce, dodajemy rozpuszczone
masło z
cukrem i dobrze mieszamy. Ciasto wykładamy do foremki i ugniatamy. Pieczemy45 minut lub do momentu kiedy nabierze złotego koloru. Pozostawiamy w foremce do całkowitego ostygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez 2 godziny.Wyjmujemy z foremki i kroimy.Przepis z książki
Jane Price "Sweet and savoury bites"