Wykonanie
Chciałam uniknąć smażenia na tłuszczu (ani to zdrowe, ani przyjemne w ten upał) i postanowiłam swoje kotlety upiec w piekarniku. Tylko szybko się ewakuowałam z kuchni.

Lista zakupów na 14 kotletów:1 kg
mięsa mielonego mieszanego (wieprzowo- wołowego)2
jajka3 czubate łyżki
musztardy Dijon4 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprzW dużej salaterce wymieszać
mięso z
musztardą, wbić
jajka, dodać
natkę. Masę
mięsną dobrze wyrobić ręką. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Na blachę położyć papier do pieczenia.Mokrymi dłońmi formować kotlety i układać na blasze.Piec 45 min. w 200 st. (grzanie góra- dół). W połowie pieczenia wyjąć blachę i przewrócić kotlety na druga stronę. Pod koniec można włączyć opcję grill. Uwaga: na papierze zbierze się sporo tłuszczu.Na zdjęciach widać upieczone już kotlety, przełożone na czysty papier. Po upieczeniu zmniejszają się nieznacznie.Podałam z kopytkami i surówkami.

Smacznego życzy
oliwek :)