ßßß
porcja na ok. 25 pizzerekBezglutenowyZawiera:JajaNabiałCiasto na pizze zrobiłam na podstawie przepisu na pizze bez drożdży, zamieniając mleko na wodę.Bezglutenowe mini pizzerki1. Mąkę wymieszaj z solą i przyprawami. 2. Mieszając ręką, powoli wlewaj wodę. Na koniec dodaj roztrzepane jajko. 3. Wszystkie składniki dokładnie ugniataj ręką. Ciasto będzie się mocno kleiło, ale nie zrażaj się. W trakcie ugniatania dosypuj mąkę kukurydzianą i ugniataj, aż ciasto będzie coraz bardziej zwarte. Kilka razy opłucz ręce (do suchych rąk ciasto nie będzie się tak kleiło). 4. Ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką kukurydzianą i dalej ugniataj, aż do uzyskania jednolitej masy. 5. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3–4 mm. Szklanką wytnij małe okręgi i przełóż je na wyłożoną papierem lub posmarowaną oliwą blachę. 6. Piecz przez ok. 5 minut w temperaturze 220°C. 7. Wyjmij podpieczone pizzerki z piekarnika i posmaruj sosem pomidorowym. Możesz dodatkowo posypać wierzch suszonym oregano. 8. Na posmarowane spody rozłóż mozarellę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Piecz przez kolejne 8 minut. 9. Po wyjęciu z piekarnika obłóż pizzerki rukolą, oliwkami i posyp świeżo zmieloną gruboziarnistą solą.

Ziemniaczane łódeczkiŚnieżynki keksowe