Wykonanie
Bezglutenowe pizzerki150 g
miksu mąki bezglutenowej chlebowej lub 75 g
mąki ryżowej i 75 g
mąki kukurydzianej plus trochę do podsypania160 ml
wody1
jajko½ łyżeczki
soli1 łyżeczka suszonej
bazyliiSos do pizzyDodatki do obłożeniakilkanaście kuleczek małej
mozzarellikilka
pomidorków koktajlowychgarść
rukoligarść
oliweksólporcja na ok. 25 pizzerekBezglutenowyZawiera:
JajaNabiałCiasto na pizze zrobiłam na podstawie przepisu na pizze bez
drożdży, zamieniając
mleko na
wodę.Bezglutenowe mini pizzerki1.
Mąkę wymieszaj z
solą i
przyprawami. 2. Mieszając ręką, powoli wlewaj
wodę. Na koniec dodaj roztrzepane
jajko. 3. Wszystkie składniki dokładnie ugniataj ręką. Ciasto będzie się mocno kleiło, ale nie zrażaj się. W trakcie ugniatania dosypuj
mąkę kukurydzianą i ugniataj, aż ciasto będzie coraz bardziej zwarte. Kilka
razy opłucz ręce (do suchych rąk ciasto nie będzie się tak kleiło). 4. Ciasto przełóż na stolnicę posypaną
mąką kukurydzianą i dalej ugniataj, aż do uzyskania jednolitej masy. 5. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3–4 mm. Szklanką wytnij małe
okręgi i przełóż je na wyłożoną papierem lub posmarowaną
oliwą blachę. 6. Piecz przez ok. 5 minut w temperaturze 220°C. 7. Wyjmij podpieczone pizzerki z piekarnika i posmaruj
sosem pomidorowym. Możesz dodatkowo posypać wierzch
suszonym oregano. 8. Na posmarowane
spody rozłóż
mozarellę i przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe. Piecz przez kolejne 8 minut. 9. Po wyjęciu z piekarnika obłóż pizzerki
rukolą,
oliwkami i posyp świeżo zmieloną gruboziarnistą
solą.
Ziemniaczane łódeczkiŚnieżynki keksowe