Wykonanie
Nie wszystko, co słodkie musi być niezdrowe. Przedstawiam Wam wersję light ciasta ze
śliwkami, którą znalazłam na bardzo ciekawym blogu "Pasja gotowania" - oryginał tutaj . Zamiast białej
mąki -pełnoziarnista, zamiast
cukru -
miód (a w oryginale słodzik) i niewielka ilość tłuszczu i mamy świetne ciasto!

Składniki (na małą blaszkę):1,5 szklanki
mąki razowejopcjonalnie trochę
otrębów2
jajkałyżka
margaryny5 łyżek
miodu (można dać więcej)łyżeczka
sodyłyżeczka
proszku do pieczeniapół szklanki
mleka8-10
śliwekMąkę,
otręby,
jajka, roztopione
masło,
miód,
sodę, proszek i
mleko miksuję na małych obrotach przez kilka minut. Ciasto wylewam na formę wyłożoną papierem. Na to wykładam
śliwki pokrojone w ćwiartki. Piekę ok. pół godziny w 180 stopniach. Ponieważ nie
dawałam dużo
miodu, posypałam ciasto po wierzchu
cukrem pudrem, ale ten krok można pominąć.