ßßß
Dzień dobry po długiej przerwie:) Wracam do pisania, gotowania i robienia zdjęć:)A na dzień dobry: Muffin marchewkowy. Mała próba przed Tortem marchewkowym.Składniki:2-3 marchewki2 brzoskwinie z puszki3 jajka1 szklanka mąki1/2 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego1/2 szklanki oleju1/2 łyżeczki sodyczubata łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki przyprawy do piernikaszczypta soliRozgrzać piekarnik do 180 st. C.Marchewkę zetrzeć na tarce. Brzoskwinie pokroić w kostkę.Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawą do piernika. Powoli dodawać do jajek z cukrem i olejem.Całość dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem na wolnych obrotach). Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolać trochę więcej oleju.Dodać startą marchewkę i brzoskwinie. Wymieszać.Nakładać do papilotek umieszczonych w blaszce do muffinów.Piec ok. 20-25 min. Uważać, by muffiny nie przypaliły się od spodu.Nie wyjmować ich od razu z piekarnika, bo opadną!Polać lukrem, bądź posypać cukrem pudrem.Smacznego!:)Biedronka