Wykonanie
Przepis z genialnej książki „Kuchnia wegetariańska” Katarzyny Rozmysłowicz. Wg autorki można go podawać jako danie główne lub jako przystawka. Na ciepło i na zimno. Z
korniszonami. Byłam bardzo ciekawa jak wyjdzie – no i okazało się, że to pychota.

Skladniki :2 szklanki
kaszy gryczanej,1 duży
por,1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskich,4
jajka,1/4 szklanki
oliwy,1/2 szklanki
tartej bułki,3 łyżki jasnego
sosu sojowego,2 łyżki
majeranku,
sól,
pieprz.Wykonanie :
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, aż będzie lekko kleista. W tym czasie
por pokroić na krążki i smażyć 5 minut na połowie
oliwy. Odsączyć
kaszę i przełożyć do miski. Dodać posiekane
orzechy,
jajka, resztę
oliwy,
tartą bułkę,
sos sojowy,
majeranek,
sól,
pieprz i usmażony
por. Wszystko dokladniw wymieszać, Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st, C, wierzch powinien się zrumienić. Pasztet wyjąć z formy – odwracając ją do góry dnem – na płaski, podłużny talerz.