ßßß Cookit - przepis na Pasztet z kaszy gryczanej

Pasztet z kaszy gryczanej

nazwa

Wykonanie

Przepis z genialnej książki „Kuchnia wegetariańska” Katarzyny Rozmysłowicz. Wg autorki można go podawać jako danie główne lub jako przystawka. Na ciepło i na zimno. Z korniszonami. Byłam bardzo ciekawa jak wyjdzie – no i okazało się, że to pychota.
Skladniki :
2 szklanki kaszy gryczanej,
1 duży por,
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
4 jajka,
1/4 szklanki oliwy,
1/2 szklanki tartej bułki,
3 łyżki jasnego sosu sojowego,
2 łyżki majeranku,
sól, pieprz.
Wykonanie :
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, aż będzie lekko kleista. W tym czasie por pokroić na krążki i smażyć 5 minut na połowie oliwy. Odsączyć kaszę i przełożyć do miski. Dodać posiekane orzechy, jajka, resztę oliwy, tartą bułkę, sos sojowy, majeranek, sól, pieprz i usmażony por. Wszystko dokladniw wymieszać, Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st, C, wierzch powinien się zrumienić. Pasztet wyjąć z formy – odwracając ją do góry dnem – na płaski, podłużny talerz.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=889