ßßß
składniki: na spód1/2 kubka (113 gram) niesolonego masła, posiekanego na kawałki114 gram gorzkiej czekolady, posiekanej1 1/4 kubka (250 gram) cukru1 łyżeczka esencji waniliowej (ja dałam aromat)2 duże jajka1/2 kubka (70 gram) mąki1/4 łyżeczki soli na wierzch227 gram kremowego sera – ja daję mascarpone1/3 kubka (65 gram) cukru1 łyzeczka esencji waniliowej (ja daję aromat)1 duże jajkoNagrzać piekarnik do 160 stopni i umieścić blaszkę na środkowym poziomie. Przygotować blaszkę 23×23 cm wyłozoną folią do pieczenia na spodzie i bokach.W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajka, jedno po drugim mocno ubijając drewnianą łyżką po dodaniu każdego. Dodać mąkę i sól – wymieszać drewnianą łyżką aż masa stanie się gladka i błyszcząca oraz zacznie odchodzić od bokow miski (około minuty). Odłożyć około 1/2 kubka masy i odstawić.Następnie w misce ubić ser na gładko. Dodać olejek waniliowy, cukier i jajko – mieszać az masa stanie się kremowa, gładka. Rozłożyć masę na wartswie ciasta (spodu). Pozostałą, odłożoną część ciasta – spodu porozkładać na masie i nożem rozprowadzić ją tak żeby utworzyła wzór marmurkowy.Włożyć całośc do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 25 minut (do momentu kiedy ciasto nie zacznie odchodzic od boków foremki i brązowieć na brzegach. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Włozyć do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki trzymając brzegi folii usunąćz formy i ostrm nozem pociąć na około 16 kwadracików. Dobrze jest miec pod ręką miskę z wodą i po każdym pociągnięciu nożem moczyc go w wodzie. Ciasteczka mogą być przechowywane w lodówce kilka dni.źródło – Joy Of Baking