Wykonanie
Niebiański smak – od tej chwili zostałam fanką ciast typu brownie
składniki: na spód1/2 kubka (113 gram) niesolonego
masła, posiekanego na kawałki114 gram
gorzkiej czekolady, posiekanej1 1/4 kubka (250 gram)
cukru1 łyżeczka esencji waniliowej (ja dałam aromat)2 duże
jajka1/2 kubka (70 gram)
mąki1/4 łyżeczki
soli na wierzch227 gram kremowego
sera – ja
daję mascarpone1/3 kubka (65 gram)
cukru1 łyzeczka esencji waniliowej (ja
daję aromat)1 duże
jajkoNagrzać piekarnik do 160 stopni i umieścić blaszkę na środkowym poziomie. Przygotować blaszkę 23×23 cm wyłozoną folią do pieczenia na spodzie i bokach.W kąpieli
wodnej rozpuścić
masło i
czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać z
cukrem i ekstraktem
waniliowym. Dodać
jajka, jedno po drugim mocno ubijając drewnianą łyżką po dodaniu każdego. Dodać
mąkę i
sól – wymieszać drewnianą łyżką aż masa stanie się gladka i błyszcząca oraz zacznie odchodzić od bokow miski (około minuty). Odłożyć około 1/2 kubka masy i odstawić.Następnie w misce ubić
ser na gładko. Dodać
olejek waniliowy,
cukier i
jajko – mieszać az masa stanie się kremowa, gładka. Rozłożyć masę na wartswie ciasta (
spodu). Pozostałą, odłożoną część ciasta –
spodu porozkładać na
masie i nożem rozprowadzić ją tak żeby utworzyła wzór marmurkowy.Włożyć całośc do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 25 minut (do momentu kiedy ciasto nie zacznie odchodzic od
boków foremki i brązowieć na brzegach. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Włozyć do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki trzymając brzegi folii usunąćz formy i ostrm nozem pociąć na około 16 kwadracików. Dobrze jest miec pod ręką miskę z
wodą i po każdym pociągnięciu nożem moczyc go w wodzie.
Ciasteczka mogą być przechowywane w lodówce kilka dni.źródło – Joy Of Baking