ßßß
Dla 2 osób:4 kromki chleba orkiszowego (bądź pełnoziarnistego, najlepiej własnego wypieku)12 dużych krewetek tygrysich (ugotowanych)4 łyżki majonezu2 łyżki oliwy z oliwek (lub innego tłuszczu roślinnego do smażenia)1 ząbek czosnkugarść sałaty (ja użyłam włoskiej insalatiny)kilka pomidorków koktajlowychodrobina soku z cytrynyświeżo mielona sól morskaśweżo mielony pieprz (najlepiej różowy)
Obrane, ugotowane krewetki wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażać na średnim ogniu, aż się zezłocą.Dodać wyciśnięty czosnek i podsmażać jeszcze przez minutę.Kromki chleba posmarować majonezem.Sałatę i pomidory umyć, wysuszyć. Pomidory pokroić na grube plastry.Na posmarowane kromki chleba ułożyć sałatę, pomidory i ostudzone krewetki z czosnkiem.Doprawić świeżo mieloną solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.Przykryć drugą kromką chleba.Świetnie smakują też z kiszonym ogórkiem i kilkoma krążkami cebuli.