ßßß Cookit - przepis na Shrimp po boy - wersja piknikowa

Shrimp po boy - wersja piknikowa

nazwa

Wykonanie

Kanapka biednych chłopców z Luizjany to przede wszystkim bagietka i smażone krewetki lub mięso. Dodatkowo warzywa i sos w różnych awriantach.
Ja zastąpiłam bagietkę chlebem orkiszowym a z dodatków wybrałam te klasyczne - sałata, pomidory i majonez.
W nieco mniejszej wersji niż te klasyczne shrimp po boy, świetnie nadają się na majowy piknik :)
Dla 2 osób:
4 kromki chleba orkiszowego (bądź pełnoziarnistego, najlepiej własnego wypieku)
12 dużych krewetek tygrysich (ugotowanych)
4 łyżki majonezu
2 łyżki oliwy z oliwek (lub innego tłuszczu roślinnego do smażenia)
1 ząbek czosnku
garść sałaty (ja użyłam włoskiej insalatiny)
kilka pomidorków koktajlowych
odrobina soku z cytryny
świeżo mielona sól morska
śweżo mielony pieprz (najlepiej różowy)
Obrane, ugotowane krewetki wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażać na średnim ogniu, aż się zezłocą.
Dodać wyciśnięty czosnek i podsmażać jeszcze przez minutę.
Kromki chleba posmarować majonezem.
Sałatę i pomidory umyć, wysuszyć. Pomidory pokroić na grube plastry.
Na posmarowane kromki chleba ułożyć sałatę, pomidory i ostudzone krewetki z czosnkiem.
Doprawić świeżo mieloną solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
Przykryć drugą kromką chleba.
Świetnie smakują też z kiszonym ogórkiem i kilkoma krążkami cebuli.
Źródło:http://goodmoodfood-goodmoodfood.blogspot.com/2013/05/shrimp-po-boy-wersja-piknikowa.html