ßßß
Składniki :150 g zmielonych migdałów,15 g masła,2 łyżki likieru pomarańczowego (ja użyłam mojego Limoncello),2 łyżeczki drobno posiekanej skórki z pomarańczy,2 łyżki brązowego cukru,arkusz ciasta francuskiego,1 jajko, lekko roztrzepane.Do tych palmiers`ów dodany jest lukier pomarańczowy, ale ja zrezygnowałam.Wykonanie :Zmiksować zmielone migdały, masło, likier i skórkę pomarańczową oraz większość cukru aż powstanie pasta.Na blacie rozsypać resztę cukru i rozłożyć na nim ciasto francuskie. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać masą migdałowo-pomarańczową (nie całą). Boki ciasta złożyć do środka. Znowu posmarować jajkiem, posypać posypką, złożyć, powtórzyć.Z powstałego rulonu wycinać ciasteczka o szerokości około 1 cm i rozkładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.Tutaj obrazkowa instrukcja ze strony – klik

