ßßß Cookit - przepis na Palmiers`y pomarańczowo-migdałowe

Palmiers`y pomarańczowo-migdałowe

nazwa

Wykonanie

czyli alternatywa dla tradycyjnych palmiersów cynamonowych. Ponieważ piecze się je używając gotowego ciasta francuskiego – nie wymagają wiele pracy. Przepis pochodzi z mojego najnowszego nabytku, pięknej książki „The Cake Stall”. Jak zapewniają autorzy wszystkie przepisy zostały trzykrotnie przetestowane i dopiero w niej umieszczone.
Poniższy przepis zawiera moje modyfikacje.
Składniki :
150 g zmielonych migdałów,
15 g masła,
2 łyżki likieru pomarańczowego (ja użyłam mojego Limoncello),
2 łyżeczki drobno posiekanej skórki z pomarańczy,
2 łyżki brązowego cukru,
arkusz ciasta francuskiego,
1 jajko, lekko roztrzepane.
Do tych palmiers`ów dodany jest lukier pomarańczowy, ale ja zrezygnowałam.
Wykonanie :
Zmiksować zmielone migdały, masło, likier i skórkę pomarańczową oraz większość cukru aż powstanie pasta.
Na blacie rozsypać resztę cukru i rozłożyć na nim ciasto francuskie. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać masą migdałowo-pomarańczową (nie całą). Boki ciasta złożyć do środka. Znowu posmarować jajkiem, posypać posypką, złożyć, powtórzyć.
Z powstałego rulonu wycinać ciasteczka o szerokości około 1 cm i rozkładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Tutaj obrazkowa instrukcja ze strony – klik
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1495