Wykonanie
czyli alternatywa dla tradycyjnych palmiersów
cynamonowych. Ponieważ piecze się je używając gotowego
ciasta francuskiego – nie wymagają wiele pracy. Przepis pochodzi z mojego najnowszego nabytku, pięknej książki „The
Cake Stall”. Jak zapewniają autorzy wszystkie przepisy zostały trzykrotnie przetestowane i dopiero w niej umieszczone.Poniższy przepis zawiera moje modyfikacje.

Składniki :150 g zmielonych
migdałów,15 g
masła,2 łyżki
likieru pomarańczowego (ja użyłam mojego Limoncello),2 łyżeczki drobno posiekanej skórki z
pomarańczy,2 łyżki
brązowego cukru,arkusz
ciasta francuskiego,1
jajko, lekko roztrzepane.Do tych palmiers`ów dodany jest
lukier pomarańczowy, ale ja zrezygnowałam.Wykonanie :Zmiksować zmielone
migdały,
masło,
likier i
skórkę pomarańczową oraz większość
cukru aż powstanie pasta.Na blacie rozsypać resztę
cukru i rozłożyć na nim
ciasto francuskie. Posmarować wierzch roztrzepanym
jajkiem i posypać masą
migdałowo-
pomarańczową (nie całą). Boki ciasta złożyć do środka. Znowu posmarować
jajkiem, posypać posypką, złożyć, powtórzyć.Z powstałego rulonu wycinać
ciasteczka o szerokości około 1 cm i rozkładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.Tutaj obrazkowa instrukcja ze strony – klik


