ßßß
Składniki :1,5 szklanki pierników dokładnie zmielonych (mogą być ciastka wg wyboru np. digestive),3/4 szklanki drobnego cukru (plus 3 łyżki jeśli wybrane ciastka są niezbyt słodkie),56 g masła (4 łyżki) – roztopionego,500 g serka śmietankowego – ja użyłam serek śmietankowy Milkland,2 jajka,1 żółtko,3/4 szklanki advocata,2 łyżki i 1 łyżeczka mąki,1 łyżka i 1 łyżeczka koniaku,1 łyżeczka aromatu waniliowego,1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, plus niewielka ilość do posypania wierzchu,1/4 łyżeczki soli,Wykonanie :Piekarnik nagrzany do 180 st. C.Foremkę o wymiarach około 22×22 cm wysmarować masłem. Zmielić drobno pierniki (bądź inne ciastka do wyboru), zmieszać z rozpuszczonym masłem i ewentualnie 3 łyżkami cukru. Dokładnie wymieszać tak aby spód miał konsystencję mokrego piachu. Wysypać na dno foremki i delikatnie docisnąć i wyrównać. Piec do momentu aż brzegi spodu będą zbrązowione – czyli około 12-15 minut. Wystudzić.W międzyczasie mikserem ubić serek na puszystą masę. W przypadku twarogu około 2 minut. Dodać 3/4 szklanki miałkiego cukru, jajka, żółtko, advocat, mąkę, aromat waniliowy, koniak, gałkę muszkatołową i sól. Ubijać na gładką masę. Wylać masę na upieczony spód. Foremkę wstawić do większej wypełnionej wodą. Woda powinna sięgac do połowy wysokości foremki z ciastem. Piec około 40 – 45 minut – do momentu aż wierzch ciasta się zetnie. Wyjąć z kąpieli wodnej i studzić około 30 minut. Następnie chłodzić w lodówce przynajmniej 3 godziny lub całą noc.Przed podaniem wierzch sernika oprószyć gałką muszkatołową.