ßßß
Składniki :2 łyżki skórki otartej z cytryn (około 2 cytryn),2 łyżki soku z cytryny,1 lub 2 łyżeczki startego korzenia imbiru,3 szklanki mąki,3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,1 lub 2 płaskie łyżeczki mielonego białego pieprzu,1 szklanka miękkiego masła,1 i 3/4 szklanki drobnego cukru,3 jajka,1 szklanka maślanki.Wykonanie :Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc trzeba wyjąć je z lodówki wcześniej.W małej miseczce wymieszać imbir, skórkę i sok z cytryny, odstawić.W osobnej misce przesiać mąkę i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i pieprzem.W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą, gładką masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku, po dodaniu każdego ucierając tak długo, aż składniki połączą się. Na bardzo małych obrotach miksera domieszać mieszankę mąki (po 1/3 porcji mąki za każdym razem) na przemian z maślanką. Na końcu dodać mieszankę cytryny z imbirem i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszać.Rozgrzać piekarnik do 165 stopni. Foremkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką. Napełnić ciastem. Piec ok. 75-80 minut (sprawdzając ostrożnie wbitym w środek patyczkiem). Wyjąć kiedy patyczek będzie suchy. Babkę po ostudzeniu można polać lukrem z cytryny i cukru pudru (ja nie lubię, więc nie robię)