Wykonanie
Zamówiłam kolejną foremkę z firmy Nordic Ware. Bardzo mi się podobała od dłuższego czasu. Jak większość zresztą foremek tej firmy. Moja poprzednia jest wykorzystywana już drugi rok na święta. Piekę w niej piernikowy domek, który cieszy się popularnością wśród obdarowywanych członków rodziny. Tak jak poprzednio wykorzystałam przepis dołączony do foremki. I znowu okazało się, że tak jak sama forma jest bezbłędny. Babka jest sprężysta, mięsista i wilgotna, ale nie zakalcowata. Smak jest intrygujący – lekko pikantny z uwagi na
biały pieprz i
imbir. Kolejny mój ulubiony przepis.

Składniki :2 łyżki skórki otartej z
cytryn (około 2
cytryn),2 łyżki
soku z cytryny,1 lub 2 łyżeczki startego korzenia
imbiru,3 szklanki
mąki,3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej,3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia,1 lub 2 płaskie łyżeczki mielonego
białego pieprzu,1 szklanka miękkiego
masła,1 i 3/4 szklanki drobnego
cukru,3
jajka,1 szklanka
maślanki.Wykonanie :Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc trzeba wyjąć je z lodówki wcześniej.W małej miseczce wymieszać
imbir, skórkę i
sok z cytryny, odstawić.W osobnej misce przesiać
mąkę i wymieszać z
sodą,
proszkiem do pieczenia i
pieprzem.W dużej misce utrzeć
masło z
cukrem na puszystą, gładką masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym
jajku, po dodaniu każdego ucierając tak długo, aż składniki połączą się. Na bardzo małych obrotach miksera domieszać mieszankę
mąki (po 1/3 porcji
mąki za każdym razem) na przemian z
maślanką. Na końcu dodać mieszankę
cytryny z
imbirem i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszać.Rozgrzać piekarnik do 165 stopni. Foremkę wysmarować
masłem i oprószyć
bułką tartą lub
mąką. Napełnić
ciastem. Piec ok. 75-80 minut (sprawdzając ostrożnie wbitym w środek patyczkiem). Wyjąć kiedy patyczek będzie suchy. Babkę po ostudzeniu można polać lukrem z
cytryny i
cukru pudru (ja nie lubię, więc nie robię)
