Wykonanie
No cóż, nie da się ukryć - jesień już tuż tuż.Uwielbiam zapach suchych liści i rześkiego powietrza o poranku,
dynię i
śliwki. A sezon na nie już w pełni!Zupa z dyni jest bardzo rozgrzewająca, sycąca i słodka! Z kleksem ze
śmietany, pajdą domowego
chleba i ...
batatami!

Na 5 porcji:1,5 litra
wywaru warzywnego1 duża
dynia Hokkaido2 duże upieczone
bataty1 mała
cukinia1 duży, upieczony ząbek
czosnkugałązka świeżego
rozmarynuodrobina
śmietanysól morska
Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
Cukinię dokładnie umyć, pokroić w plastry, delikatnie podsmażyć na odrobinie
oliwy (dosłownie kilka minut tak, by lekko zmiękła).Upieczone
bataty obrać, pokroić w dużą kostkę.Do gotującego
wywaru dodać świeży
rozmaryn, upieczony
czosnek i pokrojoną
dynię.Zmniejszyć ogień, pozostawić na 10 minut. Po tym czasie dodać podsmażoną
cukinię i upieczone
bataty. Całość pozostawić na ogniu na około 5 minut. W tym czasie
dynia powinna zmięknąć. Wyłowić gałązkę
rozmarynu, można lekko zmiksować.Posolić według uznania.Podawać z kleksem kwaśnej
śmietany i domowym
chlebem na zakwasie.