ßßß
Składniki:3/4 szklanki płatków drożdżowych (można kupić tutaj)3/4 szklanki suszonych warzyw (użyłam warzywa suszone z firmy „Kucharek” ale możemy użyć własne)1/4 szklanki soli (użyłam sól himalajską, ale możemy użyć każdą inną, najlepiej zmieloną na drobno sól kamienną)1 łyżeczka sproszkowanego czosnku1 łyżeczka sproszkowanej cebuli1 łyżeczka suszonej pietruszki1 łyżeczka suszonego koperku1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka sproszkowanej papryki czerwonej1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią2 łyżki zmielonych na proszek suszonych grzybów1/2 łyżeczki pieprzu cayanne (opcjonalnie)Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na proszek. Wychodzi ok. 1 szklanki. Możemy dodawać do sosów, sałatek, kotletów, zup, pasztetów, kanapek, itd.


