Wykonanie
Przyprawę warzywną najlepiej zrobić samemu, w domu. Jest to naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu alternatywa
Vegety, kostek
bulionowych i tym podobnych produktów. Bez konserwantów, tłuszczów typu trans i ukrytych składników, których producenci nie muszą ujawniać na etykiecie, gdy ich zawartość nie przekracza określonego progu.

Składniki:3/4 szklanki
płatków drożdżowych (można kupić tutaj)3/4 szklanki
suszonych warzyw (użyłam
warzywa suszone z firmy „Kucharek” ale możemy użyć własne)1/4 szklanki
soli (użyłam
sól himalajską, ale możemy użyć każdą inną, najlepiej zmieloną na drobno
sól kamienną)1 łyżeczka sproszkowanego
czosnku1 łyżeczka sproszkowanej
cebuli1 łyżeczka
suszonej pietruszki1 łyżeczka
suszonego koperku1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka sproszkowanej
papryki czerwonej1 łyżeczka
suszonych pomidorów z
bazylią2 łyżki zmielonych na proszek
suszonych grzybów1/2 łyżeczki
pieprzu cayanne (opcjonalnie)Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na proszek. Wychodzi ok. 1 szklanki. Możemy dodawać do
sosów, sałatek, kotletów, zup, pasztetów, kanapek, itd.



