ßßß Cookit - przepis na Mazurek bezowy z migdałami i powidłami

Mazurek bezowy z migdałami i powidłami

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 14 Kwiecień 2014, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »
Chrupiący… Lekki jak chmurka… Słodko-kwaśny… Mazurek bezowy z migdałami i powidłami na kruchym spodzie. Po prostu mazurek idealny.
Praktycznie za każdym razem, gdy piekę ciasto na kruchym spodzie, mam dylemat z jakiego przepisu skorzystać. Ostatnio po prostu robię wszystko na oko i chyba w końcu znalazłam wersję, która odpowiada mi w stu procentach. Ciasto daje się bardzo cienko wałkować, nie odkształca się podczas pieczenia i jest idealnie kruche. Nadaje się na spody do ciast słodkich i wytrawnych tart (wtedy zamiast cukru dodaję odrobinę soli). Polecam!
Składniki:
2 białka
2 kopiaste łyżki cukru pudru
4 łyżki powideł śliwkowych (lub innych mało słodkich)
4 łyżki płatków migdałowych
kruche ciasto:
300 ml mąki pszennej luksusowej
150 g schłodzonej margaryny
3 łyżki wody
2 łyżki cukru pudru
Margarynę kroimy na mniejsze kawałki. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy margarynę, wodę i szybko zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wałkujemy, przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 10-12 minut, aż lekko się przyrumieni. Wyciągamy i odstawiamy w formie do wystygnięcia.
Zmieniamy temperaturę piekarnika na 140 stopni.
Wystudzony, kruchy spód smarujemy powidłami śliwkowymi. Na powidłach rozsypujemy 3 łyżki płatków migdałowych. Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier (białka muszą być zimne, możemy również dodać do nich szczyptę soli). Smarujemy wierzch mazurka ubitymi białkami i posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 20 minut.
Wyciągamy i studzimy.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/swiatecznie/wielkanoc/mazurek-bezowy-migdalami-powidlami