Wykonanie
poniedziałek, 14 Kwiecień 2014, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »Chrupiący… Lekki jak chmurka… Słodko-kwaśny… Mazurek
bezowy z
migdałami i powidłami na kruchym spodzie. Po prostu mazurek idealny.Praktycznie za każdym razem, gdy piekę ciasto na kruchym spodzie, mam dylemat z jakiego przepisu skorzystać. Ostatnio po prostu robię wszystko na oko i chyba w końcu znalazłam wersję, która odpowiada mi w stu procentach. Ciasto
daje się bardzo cienko wałkować, nie odkształca się podczas pieczenia i jest idealnie kruche. Nadaje się na
spody do ciast słodkich i wytrawnych tart (wtedy zamiast
cukru dodaję odrobinę
soli). Polecam!Składniki:2
białka2 kopiaste łyżki
cukru pudru4 łyżki
powideł śliwkowych (lub innych mało słodkich)4 łyżki
płatków migdałowychkruche ciasto:300 ml
mąki pszennej luksusowej150 g schłodzonej
margaryny3 łyżki
wody2 łyżki
cukru pudruMargarynę kroimy na mniejsze kawałki.
Mąkę mieszamy z
cukrem, dodajemy
margarynę,
wodę i szybko zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wałkujemy, przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 10-12 minut, aż lekko się przyrumieni. Wyciągamy i odstawiamy w formie do wystygnięcia.Zmieniamy temperaturę piekarnika na 140 stopni.Wystudzony, kruchy spód smarujemy powidłami śliwkowymi. Na powidłach rozsypujemy 3 łyżki
płatków migdałowych.
Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania
cukier (
białka muszą być zimne, możemy również dodać do nich szczyptę
soli). Smarujemy wierzch mazurka ubitymi
białkami i posypujemy pozostałymi
płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 20 minut.Wyciągamy i studzimy.