Wykonanie
wtorek, 17 Grudzień 2013, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Muffinki na święta? Dlaczego nie. Z
mąki razowej,
korzennych przypraw oraz namoczonych w słodkim
porto suszonych
śliwek, możecie przygotować prawdziwie świąteczne babeczki.

Składniki:szklanka
mąki orkiszowej jasnejszklanka
mąki pszennej razowejpół szklanki
cukru trzcinowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
cynamonuspora szczypta mielonych
goździkówszczypta
soliszklanka
mlekapół szklanki
oleju2 średnie
jajka150g suszonych
śliwekpół szklanki
portoSuszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki i mieszamy z
winem. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie odsączamy.Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
cynamon,
goździki i
sól. W osobnym naczyniu roztrzepujemy
jajka z
mlekiem i
olejem. Wlewamy płynne składniki do suchych i szybko mieszamy. Foremki do muffinek napełniamy
ciastem do 3/4 ich wysokości. Na wierzch każdej kładziemy kawałki
śliwek (3-4) i lekko wciskamy w ciasto.Muffinki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 23-25 minut, aż się przyrumienią. Studzimy na kratce.