ßßß
Składniki:szklanka mąki orkiszowej jasnejszklanka mąki pszennej razowejpół szklanki cukru trzcinowego2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka cynamonuspora szczypta mielonych goździkówszczypta soliszklanka mlekapół szklanki oleju2 średnie jajka150g suszonych śliwekpół szklanki portoSuszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki i mieszamy z winem. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie odsączamy.Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, goździki i sól. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z mlekiem i olejem. Wlewamy płynne składniki do suchych i szybko mieszamy. Foremki do muffinek napełniamy ciastem do 3/4 ich wysokości. Na wierzch każdej kładziemy kawałki śliwek (3-4) i lekko wciskamy w ciasto.Muffinki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 23-25 minut, aż się przyrumienią. Studzimy na kratce.