ßßß
Składniki:4 czerwone papryki2 łyżki masła1 drobno pokrojona cebula1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu (w oryginale gałązka świeżego)1,5 l wywaru drobiowego lub warzywnego (użyłam 1 bulionetki Knorr)3 łyżki koncentratu pomidorowegopół szklanki śmietany 18%sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka – do smakuPaprykę kładziemy na blaszce i opiekamy w piekarniku obracając regularnie, aż skórka się spiecze. Odstawiamy na 20 minut, żeby wystygła. Następnie usuwamy ogonki i pestki i obieramy ze skórki.W głębokim rondlu roztapiamy masło. Wkładamy do niego cebulę i rozmaryn i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut. Jeśli użyliśmy świeżej gałązki rozmarynu – wyrzucamy ją. Dodajemy bulion, koncentrat pomidorowy i pokrojoną na kawałeczki paprykę i gotujemy 15 minut.Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy połowę śmietany i doprawiamy do smaku. Podajemy ozdobioną łyżeczką śmietany.