Wykonanie
poniedziałek, 24 Marzec 2014, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Zupa krem w intensywnym,
pomarańczowym kolorze. Na poprawę humoru w pochmurny dzień. Ciekawe połączenie smaków – słodka
marchew, słodko – kwaśny
sok pomarańczowy i lekko słony
ser feta. Do tego aromatyczny
estragon. Warto spróbować, polecam!Składniki:5
marchewekmała
pomarańczłyżka
suszonego estragonulitr
bulionu warzywnego lub drobiowegomała
cebulaząbek
czosnku2 łyżki
oleju do smażenia
sól do smaku
ser feta lub inny typu greckiego
Marchew obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki.
Cebulę i
czosnek obieramy i drobno siekamy. W głębokim rondlu rozgrzewamy
olej. Wrzucamy posiekaną
cebulę i
czosnek i przesmażamy przez chwilę, uważając aby się nie zrumieniły. Dodajemy
marchew, zmniejszamy ogień i smażymy przez kilka minut często mieszając.Do warzyw wlewamy
bulion i dodajemy
suszony estragon (można oczywiście użyć świeżego). Przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aż
marchew zmięknie.Wyciskamy sok z
pomarańczy i dolewamy do gotującego się
bulionu. Zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy
solą do smaku.Nalewamy zupę do miseczek i posypujemy pokruszoną
fetą. Podajemy od razu, ta zupa krem jest najlepsza na gorąco. Smacznego!