Wykonanie
wtorek, 25 Marzec 2014, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »W zimne dni świetnie sprawdzają się sycące zapiekanki. Zapiekanka ziemniaczana to dobry pomysł na szybki obiad. Kilka składników, niewiele pracy i pyszny obiad gotowy. Polecam!Składniki:8
ziemniakówkilka plastrów
wędzonego boczku3
cebulki dymki razem ze
szczypioremser camembertłyżka
olejusólpieprz czarnyZiemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Cebulki myjemy i odcinamy
szczypior. Odkładamy go na później
Boczek kroimy w cienkie słupki. Wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy.
Cebulki kroimy w krążki i dodajemy na patelnię do podsmażonego już
boczku (bez
szczypiorku). Smażymy jeszcze przez chwilę, aż
cebula lekko się zeszkli.Formę żaroodporną smarujemy
olejem.
Ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy w naczyniu. Posypujemy usmażonym
boczkiem z
cebulką oraz pokrojonym
szczypiorem. Doprawiamy świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.
Ser camembert kroimy na pół i nacinamy wierzch skórki, aby równo się upiekł. Układamy
ser na naszej zapiekance skórką do góry. Wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy przez 15 minut, aż wierzch zapiekanki przyrumieni się, a
ser zacznie bulgotać. Po 15 minutach zapiekanka ziemniaczana jest gotowa.Podajemy gorącą! Smacznego!