ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z camembertem

Zapiekanka ziemniaczana z camembertem

nazwa

Wykonanie

wtorek, 25 Marzec 2014, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
W zimne dni świetnie sprawdzają się sycące zapiekanki. Zapiekanka ziemniaczana to dobry pomysł na szybki obiad. Kilka składników, niewiele pracy i pyszny obiad gotowy. Polecam!
Składniki:
8 ziemniaków
kilka plastrów wędzonego boczku
3 cebulki dymki razem ze szczypiorem
ser camembert
łyżka oleju
sól
pieprz czarny
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Cebulki myjemy i odcinamy szczypior. Odkładamy go na później
Boczek kroimy w cienkie słupki. Wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy. Cebulki kroimy w krążki i dodajemy na patelnię do podsmażonego już boczku (bez szczypiorku). Smażymy jeszcze przez chwilę, aż cebula lekko się zeszkli.
Formę żaroodporną smarujemy olejem. Ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy w naczyniu. Posypujemy usmażonym boczkiem z cebulką oraz pokrojonym szczypiorem. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Ser camembert kroimy na pół i nacinamy wierzch skórki, aby równo się upiekł. Układamy ser na naszej zapiekance skórką do góry. Wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy przez 15 minut, aż wierzch zapiekanki przyrumieni się, a ser zacznie bulgotać. Po 15 minutach zapiekanka ziemniaczana jest gotowa.
Podajemy gorącą! Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/zapiekanki/zapiekanka-ziemniaczana-camembertem